Kiedyś masowo na naszych stołach, dziś na czarnej liście. Lepiej unikaj tej ryby, tak jak pangi
![tej ryby lepiej nie jeść](https://images.iberion.media/images/1920/smazona_tilapia_fdcc7c1319.png)
Nie od dziś wiadomo, że ryby to jeden z bardziej wartościowych elementów jadłospisu. Fakt ten nie dotyczy jednak absolutnie każdego dostępnego na rynku gatunku. Jednym z tych, których należy unikać jest dobrze znana na polskich stołach tilapia. Czemu tę właśnie rybę najlepiej omijać szerokim łukiem?
Nie wszystkie ryby mają jednakowe wartości odżywcze
Ryby z powodzeniem mogą zastąpić w diecie dużo mniej zdrowe czerwone mięso. Według dietetyków powinny gościć na naszych talerzach co najmniej raz w ciągu tygodnia. Wiele osób nie zastanawia się wobec tego nad tym, po jaką rybę sięga podczas zakupów. Okazuje się, że można w tym temacie trafić nie najlepiej.
Ryby stanowią bogactwo kwasów omega-3. Te cenne związki zapobiegają wielu chorobom, a także poprawiają koncentrację i wspomagają pamięć. Aby korzystać z tych dobrodziejstw należy postawić w sklepie na produkt odpowiedniej jakości. Niestety tilapia do takich nie należy.
Nie uwierzysz jak Makłowicz parzy białą kiełbasę. Zawsze pamięta o 1 zasadzieCo wiemy rybach z gatunku tilapia?
Tilapia to ryba naturalnie występująca w wodach Afryki. Łatwo można ją poznać po niebieskosrebrzystej barwie oraz obłym kształcie. Ta, która przeznaczona jest na sprzedaż, najczęściej pochodzi ze sztucznych hodowli. Największe z nich znajdują się w dalekiej Azji oraz Hondurasie.
Mięso tilapii ceni się ze względu na delikatność i znikomą zawartość ości. Jest chude oraz bardzo łatwe do przyrządzenia. Znajdziemy w nim bogactwo między innymi białka, selenu, potasu i fosforu. Ryby te są także dobrym źródłem aminokwasów, których ludzki organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie.
Od kilku lat na terenie Polski istnieje hodowla tilapii, która dostarcza ryb bezpiecznych do spożycia. Warunki hodowlane są łatwe do zweryfikowania a produkt trafiający do sklepowych lad odznacza się świeżością. Wszystkie inne osobniki, czyli te, które zamrożone trafiają do nas z importu powinny zapalić w głowach ostrzegawcze światełko. Warunki w których „produkowane" są te ryby często nie spełniają odpowiednich norm i przepisów prawnych.
Masowe hodowle przemysłowe nie zapewniają rybom właściwych warunków rozwoju. W dodatku bardzo często stosują niedozwolone substancje, aby maksymalnie zwiększyć swój zysk. Wszystkie podejrzane składniki zostają w rybim mięsie, które następnie trafia do ludzkich żołądków. Poniżej dowiecie się dokładnie, co może czaić się w pozornie pysznej i zdrowej tilapii.
Co możemy znaleźć w mięsie ryb hodowlanych?
Trzymane w hodowlach ryby często narażone są na choroby spowodowane niewłaściwymi warunkami bytowymi oraz przepełnieniem w zbiorniku. Aby temu zapobiec, hodowcy karmią zwierzęta rozmaitymi antybiotykami i pestycydami. Te właśnie substancje odkładają się w rybim mięsie i lądują ostatecznie na naszych talerzach.
W mięsie tilapii znajduje się także dużo ilość niebezpiecznych związków chemicznych, na przykład dioksyn. Ryby wolnożyjące zawierają ich nawet kilkukrotnie mniej, niż ich hodowlani krewniacy. Spożywane dioksyny w skrajnych przypadkach mogą powodować wystąpienie choroby nowotworowej. Kiedy raz trafią do organizmu, trwale wiążą się w tkankach i są bardzo trudne do usunięcia.
Najzdrowsze do spożycia ryby to te, które pozyskuje się ze środowiska naturalnego. Gatunki hodowlane, jak rzeczona tilapia są mniej wartościowe, a wręcz można powiedzieć że szkodliwe dla nas. Powodem tego jest niekorzystny stosunek kwasów omega-3 do kwasów omega-6. Takie zachwianie bilansu może powodować stany zapalne, które prowadzą do zapalenia stawów, chorób serca, astmy oraz wielu innych schorzeń.
Ryby uchodzą za bardzo zdrowe pożywienie. Jest to prawda, o ile świadomie wybieramy gatunki, które następnie planujemy zjeść. Nieodpowiednia decyzja może mieć w przyszłości bardzo poważne konsekwencje. Wybierajcie mądrze i czerpcie z jedzenia ryb maksymalne korzyści. Jaki jeszcze gatunek powinien raz na zawsze zniknąć z jadłospisu? Przejrzyste podsumowanie niezdrowych ryb zrobił znany dietetyk.
![świeża tilapia.png](https://images.iberion.media/images/origin/swieza_tilapia_8f500b9d3b.png)
![tilapia](https://images.iberion.media/images/origin/ryba_7a34c8e625.jpg)
![ugniatanie ziemniaków](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_bc9d5a01e9.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![ryba](https://images.iberion.media/images/origin/ryba_ec6b79d9f9.jpeg)
![zatkany zlew](https://images.iberion.media/images/origin/zatkany_zlew_855e63e936.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![przygotowywanie żurku](https://images.iberion.media/images/origin/wielkanocny_zurek_0c5cd8ca62.png)
![jak przechowywać jajka?](https://images.iberion.media/images/origin/jajka_08689c4713.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![jedzenie siatkarzy](https://images.iberion.media/images/origin/siatkarze_44443ef015.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![rosół](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T100216_004_9b7e5b0ae5.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T143111_059_ae21615b9e.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![wątróbka](https://images.iberion.media/images/origin/w_Ae_tr_A_bka_138a17849c.jpg)
![sklep Żabka](https://images.iberion.media/images/origin/zabka_f549e0ee3a.jpg)
![krzaki jagód](https://images.iberion.media/images/origin/jagody_86d6ea11d5.jpg)
![płukanie pietruszki](https://images.iberion.media/images/origin/pietruszka1_b0e52edbc3.jpg)
![Worek kartofli](https://images.iberion.media/images/origin/Worek_kartofli_15ceacfd6a.jpg)
![Mielone mięso](https://images.iberion.media/images/origin/Mielone_mieso_25c71ed21c.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![Słoiki w Biedronce](https://images.iberion.media/images/origin/sloiki_w_Biedronce_3532a09ca7.jpg)
![Labraks](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T130541_343_7b8e133768.jpg)
![szyld lidla](https://images.iberion.media/images/origin/lidl1_ef1071ddf0.jpg)
![PLL LOT](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Shutterstock_Maxagar_PLL_LOT_85c5de4695.jpg)
![Pieniądze](https://images.iberion.media/images/origin/Pieniadze_2d832b997d.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![sklep Żabka](https://images.iberion.media/images/origin/zabka_f549e0ee3a.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Justyna Steczkowska](https://images.iberion.media/images/origin/Justyna_Steczkowska_fot_KA_Pi_F_7a48f26b86.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_caf54091f7.jpg)