Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o oleju i maśle. 100 razy lepszą jajecznicę usmażysz bez grama tłuszczu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.01.2023 07:59

Zapomnij o oleju i maśle. 100 razy lepszą jajecznicę usmażysz bez grama tłuszczu

Zapomnij o oleju i maśle. 100 razy lepszą jajecznicę usmażysz bez grama tłuszczu
canva/Eerik

Jajecznica nie musi być ciężka i kaloryczna. Wystarczy, że przygotujesz ją w kąpieli wodnej. Jajka ze szczypiorkiem zetną się błyskawicznie, a jajecznica będzie kremowa, puszysta i aksamitna. Do śniadania podaj warzywa i razowe pieczywo. Będzie zdrowo i pysznie.

Wiele osób jajecznicę przyrządza na oleju, maśle lub wytopionym boczku. Inni wolą jajka usmażone na śmietanie lub z dodatkiem majonezu. Jajecznica przygotowana w ten sposób jest smaczna, ale kaloryczna i ciężka.

Jajecznica z dwóch jajek i bez grama tłuszczu ma około 200 kcal. Kaloryczność uzależniona jest od rozmiaru jajek. Jeśli zrobimy jajecznicę z boczkiem lub na maśle, porcja jajek będzie mieć około 300- 350 kcal, w tym tłuszcze nasycone.

Jajecznicę przyrządzoną w kąpieli wodnej koniecznie podaj z ulubionymi dodatkami i razowym chlebem. Polecam pomidory, paprykę, pieczarki, kiełki. Świetnym pomysłem będzie również awokado lub wędzony łosoś.

Przepis na lekką jajecznicę bez tłuszczu

Składniki na 1 porcję:

  • 2- 3 jajka

  • szczypiorek

  • sól, pieprz

Jak zrobić jajecznicę bez grama tłuszczu?

Jajka wbij do miski z grubego szkła. W garnku, do którego włożysz miskę z jajkami, zagotuj wodę. Jajka rozmąć widelcem, dodaj posiekany szczypiorek, sól, pieprz.

Miskę włóż do garnka i w kąpieli wodnej przygotuj jajecznicę. Jajka szybko zetną się pod wpływem wysokiej temperatury, a jajecznica będzie lekka i pyszna.

Poznaj tanie i zdrowe produkty z Lidla, dzięki którym przygotujesz pyszne posiłki. Zdrowsza jest kawa sypana, czy rozpuszczalna? Dietetycy nie mają wątpliwości.

jajecznica
canva/Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: