Po czym poznać najlepsze awokado? Bosacka zwraca uwagę na 3 szczegóły
Katarzyna Bosacka pokazała, jak wybrać smaczne awokado. Sprawdzając kolor, miękkość i stan szypułki owocu, będziemy w stanie wybrać produkt idealny do spożycia. Warto zapoznać się z przydatnymi wskazówkami.
Jak kupić dobre awokado?
Awokado jest owocem, który choć bardzo zdrowy, jest nieco kłopotliwy. Trudność sprawia nie tylko smaczne podanie go, ale też wybór właściwych sztuk. Katarzyna Bosacka postanowiła ułatwić nam to zadanie i nagrała wideo, w którym objaśnia, co sprawdza przed zakupem.
Najważniejsza dla niej jest odmiana - zawsze wybiera awokado odmiany Hass, które uważa za smaczniejsze. Powinno ono mieć intensywny fioletowy kolor, a skórka powinna leciutko uginać się pod palcem.
Bigos wyszedł za kwaśny? Kucharze ratują go szczyptą tego składnikaKiedy awokado nadaje się do spożycia?
Smaczne awokado rozpoznamy też po kolorze końcówki. Usuwając szypułkę, będziemy w stanie określić jego „świeżość". Jeśli miejsce, które odsłonimy, będzie miało żółtawy kolor, owoc jest idealny do spożycia.
Gdy będzie ono ciemnobrązowe, owoc jest już przejrzały i najlepiej zrezygnować z jego zakupu. Zbyt jasna, zielona barwa świadczyć będzie o niedojrzałości awokado. Taki owoc najlepiej odłożyć jeszcze na 2-3 dni.
Co jeszcze warto wiedzieć o awokado?
Odmiana awokado o zielonej skórce też może być smaczna. Choć Bosacka odradza jej zakup, wybierając owoc o jednolitym kolorze skórki i kierując się wspomnianymi zasadami dotyczącymi miękkości i koloru owocu pod szypułką, też wyłonimy smaczne, niełykowate okazy.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na przysmaki z awokado. Szczególnie polecamy smakowitą surówkę z dodatkiem ogórka. Być może skuszą was też 3 proste propozycje śniadaniowe z tym owocem w roli głównej.