Smakosze.pl Przepisy Maryla Rodowicz robi beszamel inaczej niż wszyscy. 1 błąd jest niewybaczalny
Screen z filmu na kanale TikTok marylarodowicz

Maryla Rodowicz robi beszamel inaczej niż wszyscy. 1 błąd jest niewybaczalny

12 maja 2023

Sos beszamelowy łatwo zepsuć. Wystarczy chwila nieuwagi, by w przygotowywanym dodatku powstały nieapetyczne grudki. Warto więc przetestować metodę Maryli Rodowicz, która jest nieco odmienna od klasycznej, a być może wreszcie uzyskamy idealny sos. Gwiazda od razu łączy wszystkie składniki, a mimo to jej beszamel ma właściwą konsystencję.

Przepis na aksamitny sos beszamelowy

Największym błędem w robieniu sosu beszamelowego jest pośpiech. Zwykle zbyt szybkie wlanie mleka do podsmażonej mąki kończy się uzyskaniem rzadkiego, pełnego grudek sosu. Maryla Rodowicz pokazała swój sposób na aksamitny beszamel.

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 20 g masła
  • 25 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • odrobina białego pieprzu (można pominąć)
Za obiad dla 2 osób zapłacili 37 zł. Gdy wyszli z lokalu komentarzom nie było końca

Jak sporządzić dobry sos beszamelowy?

Maryla Rodowicz w przeciwieństwie do wielu kucharzy i gospodyń domowych nie podsmaża mąki pszennej na maśle. Gdy w garnku umieści wraz z nią lekko stopiony tłuszcz, od razu wlewa mleko i dodaje gałkę muszkatołową.

Następnie intensywnie wszystko miesza. Na nagraniu widać, że korzysta z narzędzia przypominającego ręczny spieniacz do mleka. Mimo niestandardowej metody uzyskana konsystencja sosu jest bez zarzutu. Polecamy tylko jeszcze doprawić dodatek odrobiną soli i białego pieprzu, by był pełen smaku.

Do czego wykorzystać beszamel?

Sosem można polewać obiadowe zapiekanki. Najczęściej używa się go do dań tego typu z dodatkiem ziemniaków czy do znakomitej lasagne bolognese. Świetnie będą też smakować warzywa zapieczone pod beszamelem. Niektórzy jeszcze posypują wierzch sosu startym serem żółtym, by potrawa była pełniejsza w smaku.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzony przepis na wspomniany włoski klasyk . Sprawdźcie też jak sos beszamelowy może pomóc wam w uzyskaniu właściwej konsystencji marchewki z groszkiem . Wykonany według receptury Piotra Ogińskiego rarytas będzie pasował do niejednego obiadu.

Źródło: TikTok/marylarodowicz

Zostało ci mięso i warzywa po rosole? Babcia Henia robi z nich coś pysznego
Tego składnika nie może zabraknąć w zupie szczawiowej. Koniecznie o nim pamiętaj
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy