Smakosze.pl Przepisy Mielone i schabowe mogą się schować. Moje kotlety siekane z piekarnika smakują 100 razy lepiej
Fot. YouTube/Szefowa Kuchni

Mielone i schabowe mogą się schować. Moje kotlety siekane z piekarnika smakują 100 razy lepiej

27 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zapomnij o mielonych i schabowych. Na obiad przygotuj kotlety siekane z piekarnika. Są bardzo smaczne, a w dodatku stanowią miłą odmianę na obiad dla całej rodziny. Gwarantuję, że te kotlety zostaną z wami na dłużej.

Doskonałe kotlety na obiad

Wydawałoby się, że nic nie może pobić tradycyjnych polskich kotletów, czyli mielonych i schabowych. A jednak znalazł się przepis, dzięki któremu przygotujesz kotlety siekane z piekarnika.

Ich smak, jak i wygląd zachwyci każdego smakosza. Poznaj prosty przepis umieszczony w dalszej części artykułu i zrób je na obiad nawet dzisiaj. Rodzina ci podziękuje.

składniki na kotlety.jpg
Fot. YouTube/Szefowa Kuchni
Zobaczysz to na czereśniach i już wiesz, że są robaczywe. Takich owoców unikaj

Co będzie ci potrzebne?

Potrzebnych składników jest naprawdę niewiele. Większość z nich możesz mieć w swojej kuchni. Przekonaj się o tym, sprawdzając poniższą listę ze wszystkimi produktami. Wszystkie są tanie, dzięki czemu obiad zrobisz za dosłownie kilka złotych. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Szefowa Kuchni , który znajduje się w serwisie YouTube. Sprawdź przepis na koktajl odmładzający .

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 60 g żółtego sera w kostce
  • 1 jajko
  • 1 papryka czerwona
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g majonezu
  • 20 g musztardy
  • suszony rozmaryn
  • ostra mielona papryka
  • pieprz
  • sól

Przepis na kotlety siekane z piekarnika

Filety z kurczaka oczyść z błon. Następnie drobno je posiekaj w kostkę. Ser żółty pokrój w taki sam sposób.

Paprykę umyj i również pokrój w małą kostkę. Do miski przełóż wszystkie pokrojone składniki.

Wbij jajko i wsyp mąkę. Dodaj majonez i musztardę. Całość przypraw suszonym rozmarynem, mieloną papryką, pieprze oraz solą. Wymieszaj całość.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na niej ułóż wymieszane składniki i uformuj z nich kotlety. Piecz je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Po tym czasie podawaj je z dodatkami na obiad, a na pewno będą wszystkim smakowały. Sprawdź przepis na niezwykły przysmak z mleka i papryki oraz zobacz, jak przygotować napój orzeźwiający .

kotlety siekane.jpg
Fot. YouTube/Szefowa Kuchni
Czy kolor kubka wpływa na smak kawy? Ogromna ilość osób nie ma o tym pojęcia
Rozpłaszcz porcję ciasta i weź widelec. Tę sztuczkę stosuję cały czas
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy