Zobaczysz to na czereśniach i już wiesz, że są robaczywe. Takich owoców unikaj
Czereśnie kuszą smakiem i przyciągają wyglądem. Cały rok czekamy na te pyszne owoce. Jak poznać czy czereśnie są robaczywe? Jeden szczegół jest wyjątkowo istotny.
Czereśnie pełne smaku i witamin
Już na straganach, bazarkach i w sklepach pojawiają się czereśnie. Na razie ich cena przyprawia o zawrót głowy, jednak wkrótce będzie spadać. Na ten moment czeka wielu smakoszy. Lubimy smak tych owoców i chętnie je kupujemy. Jedzenie czereśnie dostarcza nam wielu witamin i minerałów.
Warto wiedzieć, że garść czereśni zaspokoi nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Jedzenie czereśni eliminuje kwas moczanowy z organizmu i wspomaga pracę układu krążenia.
Te owoce mają też działanie moczopędne i polecana są osobom z nadciśnieniem tętniczym i obrzękami. Czereśnie są niskokaloryczne, nawadniają organizm i dostarczają nam niezłej porcji błonnika.
Czy kolor kubka wpływa na smak kawy? Ogromna ilość osób nie ma o tym pojęciaPo czym poznać robaczywe czereśnie?
Niestety czasem czeka nas nieprzyjemna niespodzianka. Kupujemy czereśnie, przynosimy je do domu i okazuje się, że w owocach są robaki. Czy przed zakupem możemy zorientować się, że owoce są robaczywe? Robaki w czereśniach to larwy nasionnicy trześniówki.
Po czym poznać robaczywe czereśnie? Musimy dokładnie przyjrzeć się owocom. Powinniśmy unikać czereśni, które mają widoczne dziurki w skórce i korytarzyki pod jej powierzchnią.
Unikajmy też owoców, które wyglądają na obite. Niejednolity kolor skórki może oznaczać, że czają się pod nią nieproszeni goście. Zaniepokoić powinny także plamki na powierzchni czereśni. Mogą mieć barwę białą lub czarną.
Pamiętaj o myciu owoców
Wymienione cechy mogą świadczyć o tym, że czereśnie są robaczywe, Unikajmy takich owoców i wybierajmy te najładniejsze, bez uszkodzeń. Ważne jest też to, żeby zawsze myć owoce przed ich zjedzeniem.
Niemyte owoce mogą zakazić nas tasiemcem, owsicą i glistnicą. Może grozić nam też bardzo poważna choroba, jaką jest bąblowica. Dlatego pamiętajmy o zasadach higieny. Nie jedzmy niemytych owoców. Pisaliśmy o tym, jak zrobić surówkę z młodej kapusty, która smakuje jak z restauracji. Radziliśmy, jak przygotować zapiekanego bakłażana na szybki obiad.
Źródło: zdrowie.parenting.pl