Smakosze.pl Przepisy Mięso przykryj dodatkami i wstaw do piekarnika. Obiad na medal
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Mięso przykryj dodatkami i wstaw do piekarnika. Obiad na medal

26 lutego 2025

Kotlety mielone to nasze ulubione proste obiadowe danie. Ten przepis jeszcze je upraszcza. Pieczone z dodatkami mięsne kulki przypadną do gustu każdemu.

Pieczone kotlety mielone

Choć nazywamy je pieczonymi kotletami , to danie ma w sobie równie nieco z zapiekanki. Samo mięso jest podstawowe i przypomina amerykańską tradycję przygotowywania bohaterów. Dodatki, które tradycyjnie dodajemy do farszu, tym razem występują obok.

Przepis jest dzięki temu bogaty, a danie pełne w smaku. Choć nie można odpowiedzialnie nazwać go niskokalorycznym, to jednak mamy w nim pewne zdrowotne korzyści. Jedna to właśnie zrównoważenie mięsa sycącymi dodatkami . Druga – pominięcie smażenia kotletów, które wyzwala szkodliwe substancje.

kotlety w naczyniu
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Kudłate kluski od Heni to legenda. Rodzina będzie błagać o dokładki

Przepis na kotlety z piekarnika

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv na YouTube. Kotlety będą soczyste, delikatne i pełne smaku. Dodatkowo zadbaj o odpowiednią ilość warzyw.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 750 g mięsa mielonego
  • 4 jajka
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 1 opakowanie pomidorków cherry
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 150 g tartej mozzarelli
  • Sól, pieprz, olej roślinny
kotlety z serem
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Kotlety z serem

Trzy jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do przestudzenia. Czwarte wybijamy do miski z mięsem mielonym. Przyprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na kleistą masę .

Naczynie żaroodporne wysmarowujemy olejem. Mięsną masę dzielimy na sześć części i formujemy płaskie kotlety. Układamy je w naczyniu.

Cebulę siekamy i podsmażamy do zeszklenia na odrobinie oliwy. Kiedy będzie szklista, łyżką układamy po porcji na powierzchni kotletów. Rozprowadzamy warstwę po ich powierzchni.

dzielenie mięsa
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Ziemniaki ścieramy na tarce na wióry. Odciskamy je na sitku, by były suche . Nakładamy po garści na każdy kotlet.

Jajka na twardo ścieramy na tarce o grubych okach. przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy jogurt. Wszystko mieszamy na gładką masę i nakładamy na ziemniaki.

Wierzch kotletów posypujemy mozzarellą. Pomidorki płuczemy i układamy w przestrzeni między kotletami. Posypujemy solą, pieprzem i przyprawami do smaku.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni . Pieczemy pod przykryciem przez ok. 30 minut. Następnie z kotletów zdejmujemy pokrywkę lub folię i dopiekamy jeszcze przez 10 minut, by ser się zarumienił.

Wypróbuj też przepisy na dubajską czekoladę i greckie gołąbki Karola Okrasy .

zapieczony kotlet
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Najlepsze mięso na bitki. W aromatycznym sosie smakuje jak marzenie
Biały nalot na ogórkach kiszonych oznacza jedno, lepiej mieć świadomość
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy