Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nikt nie robi takich gołąbków, jak Okrasa. Ten farsz to mistrzostwo świata
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 26.02.2025 12:07

Nikt nie robi takich gołąbków, jak Okrasa. Ten farsz to mistrzostwo świata

gołąbki Okrasy
Fot. TRICOLORS/East News, Canva/arfo

Ilu Polaków, tyle przepisów na gołąbki. No dobrze, może to lekka przesada – ale sposobów przygotowania tego klasycznego dania jest faktycznie wiele. Karol Okrasa pokazał swój, bardziej nietypowy niż inne.

Gołąbki Okrasy

Karol Okrasa znany jest z telewizji jako propagator polskich tradycji kulinarnych. Jednak jego własna restauracja to miejsce pełne kreatywności i nietypowych zestawień. Może z tego sposobu myślenia wziął się u niego przepis na gołąbki inspirowane greckimi smakami?

Grecy mają zresztą swoje gołąbki. Zamiast w kapustę zawijane są one w liście winogron. Kucharz łączy więc to, co najlepsze z obu światów, dając nam niezwykłe pierogi faszerowane mięsem, kaszą jęczmienną, oliwkami i fetą.

gołąbki w naczyniu
Fot. Canva
Pączkowa afera w toruńskiej podstawówce. Rodzice są wściekli

Gołąbki z fetą

Kupując składniki na ten przepis zwracajmy uwagę właśnie na ten ostatni produkt. Feta to oryginalny grecki ser, który jest na różne sposoby naśladowany, przeważnie raczej nieudolnie. Szukamy więc opakowania, na którym znajdziemy to właśnie słowo, zarezerwowane dla właściwego rodzaju greckiego sera.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • ½ kg mięsa mielonego
  • 80 g kaszy jęczmiennej
  • 1 opakowanie fety
  • 2 puszki podłużnych pomidorów
  • 1 pęczek dymki
  • 100 g zielonych oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 świeża papryczka chili
  • 1 cytryna
  • 100 ml oliwy
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • Gałązka mięty
  • Sól, biały pieprz, cukier
feta
Fot. Canva

Gołąbki Okrasy po grecku

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości według przepisu na opakowaniu. Kapustę sparzamy i oddzielamy liście. Wykrawamy je w kształt prostokąta.

Połowę chili, połowę dymki i czosnek siekamy. Z cytryny ocieramy skórkę i wyciskamy łyżeczkę soku. Wszystkie te składniki oraz łyżeczkę oregano mieszamy w dużej misce z mięsem.

Mięso przyprawiamy posiekaną miętą, solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną i przestudzoną kaszę. Wszystko wyrabiamy ręką na dobrze wymieszaną masę.

Farsz zawijamy w liście kapusty. Zawinięte gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym wyściełanym papierem do pieczenia. Polewamy oliwą i posypujemy posiekaną drugą połową chili.

pomidory w puszce
Fot. Canva

Gołąbki zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 190 stopni z włączonym termoobiegiem. Wysuwamy naczynie, a na każdym gołąbku układamy pokruszony ser feta. Zapiekamy jeszcze przez kolejne 5 minut.

W garnku podsmażamy na oliwie pozostałą dymkę i czosnek. Dodajemy pomidory. Przyprawiamy solą, pieprzem i skórką otartą z cytryny. Dodajemy oregano. Dosładzamy do smaku i gotujemy przez ok. 30 minut, do zagęszczenia sosu.

Sos wylewamy do półmiska i układamy na nim gołąbki. Obok kruszymy pozostałą fetę i układamy oliwki. Podajemy posypane świeżą miętą.

Wypróbuj też przepisy na pączkowe gniazdka i surówkę z czerwonej kapusty.

gołąbki w pomidorach
Fot. Canva