Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsze mięso na bitki. W aromatycznym sosie smakuje jak marzenie
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 25.02.2025 21:00

Najlepsze mięso na bitki. W aromatycznym sosie smakuje jak marzenie

bitki w sosie
Fot. Shutterstock/alisafarov

Bitki są zawsze świetnym pomysłem na obiad. Najczęściej podajemy je w sosie własnym, chrzanowym lub grzybowym. Zwykle do przygotowania bitek wykorzystujemy wieprzowinę lub wołowinę. Okazuje się jednak, że jest o wiele lepsze mięso. Te bitki w aromatycznym sosie smakują jak marzenie.

Najlepsze bitki na obiad

Cielęcina jest mięsem, z którego można przygotować wiele znakomitych dań. Nadaje się zarówno do kotletów, pulpetów, ale najlepiej smakuje właśnie w formie bitek. Wbrew pozorom przygotowanie tego dania nie jest niczym trudnym. Z naszym przepisem zrobisz je z łatwością. 

Cielęcina, ze względu na wysoką cenę rzadko pojawia się na naszych stołach. Od do czasu warto pozwolić sobie na jej zakup, ponieważ jest to jedno ze zdrowszych mięs. Przemawia za tym fakt, że mięso zawiera sporą ilość białek, a przy tym ma stosunkowo małą ilość tłuszczu. W dodatku cielęcina jest delikatnym mięsem, które dzięki niewielkiej ilości przypraw osiąga doskonały smak. Z tego powodu jest doskonałym składnikiem bitek.

Zanim przystąpisz do gotowania, pamiętaj, że przygotowanie cielęciny w sosie grzybowym jest procesem czasochłonnym. Część czynności, taki jak marynowanie mięsa, trzeba przeprowadzić dzień wcześniej. O wszystkim dowiesz się jednak z poniższego przepisu. 

cielęcina.jpg
Fot. Canva/JackF
Królowa przypraw, przyspiesza przemianę materii. Dodaj ją do każdego mięsa

Cielęcina – najzdrowsza wśród mięs

Do przygotowania obiadu z cielęciny potrzebne będą także inne składniki. Niezbędne będą suszone grzyby, a także przyprawy. Oprócz nich potrzebne są także składniki na sos. O tym, co będzie ci potrzebne, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 1,5 kg cielęciny
  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • ½ szklanki gęstej śmietany
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 5 szklanek wody
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka cząbru
grzyby.jpg
Fot. Canva/pixelshot

Przepis na cielęcinę w sosie grzybowym

Przyrządzenie bitek rozpocznij od dokładnego umycia cielęciny i osuszenia jej za pomocą ręcznika papierowego. Następnie przygotuj marynatę do mięsa. Do miski wlej olej i wsyp mieloną paprykę, pieprz oraz cząber. Wymieszaj składniki i wetrzyj je w mięso. Cielęcinę przełóż do miski, przykryj ją i pozostaw w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc).  

Suszone grzyby przesyp do miski i zalej je szklanką ciepłej wody. Mocz je przez około 3 godziny. W garnku rozpuść masło i przełóż do niego mięso. Smaż je z każdej strony, aby zarumieniło się złoty kolor. Następnie dodaj liście laurowe, wlej cztery szklanki wody oraz grzyby z wodą. Garnek przykryj i duś mięso, aż stanie się miękkie. Kiedy to nastąpi, wyciągnij cielęcinę i pokrój ją w plastry o grubości 2 centymetrów. Kawałki mięsa z powrotem umieść w garnku.

W misce wymieszaj śmietanę z mąką. Mieszaninę wlej do garnka. Wsyp posiekaną natkę pietruszki. Składniki gotuj, do momentu zgęstnienia sosu. Gotową cielęcinę z sosem grzybowym podawaj z ziemniakami lub kaszą oraz surówką.

Sprawdź także przepis na pożywną zupę oraz dowiedz się, co dodać do masy na kotlety mielone

bitki.jpg
Fot. Canva/smpics
Tagi: Mięso Obiad Sos