Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zrobiłem na próbę dubajską czekoladę. Nie sądziłem, że to takie proste
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 26.02.2025 08:22

Zrobiłem na próbę dubajską czekoladę. Nie sądziłem, że to takie proste

Słodka czekolada dubajska
Fot. Shutterstock/Esin Deniz

Czekolada to smakołyk, który jest znany na całym świecie. Można pokusić się o stwierdzenie, że jest jednym z najpopularniejszych słodyczy. Jest uwielbiana przez miliony osób i istnieją różne jej rodzaje. Powstała również pyszna czekolada dubajska z nadzieniem pistacjowym, na którą przepis chcemy Wam zaproponować. 

Czekolada najpopularniejszym smakołykiem wśród słodkości

Czekolada jest zdecydowanie jednym z najbardziej pożądanych słodyczy na całym świecie. Jest nie tylko słodkim przysmakiem, ale również składnikiem, który wykorzystuje się do produkcji innych przekąsek takich jak cukierki, płatki śniadaniowe i wiele innych. Powstała ogromna ilość rodzajów czekolady. Gorzka, owocowa, orzechowa i można tak wymieniać bardzo długo. Ostatnio ogromną popularność zyskała czekolada dubajska, która robi furorę w Internecie. Jest wypełniona rozpływającym się w ustach nadzieniem pistacjowym. 

Pyszna czekolada z dodatkami wokół
Fot. Canva/margouillatphotos

Niestety jak sama nazwa wskazuje, taki oryginalny przysmak jest dostępny tylko w Dubaju. Na szczęście powstało mnóstwo przepisów na takową czekoladę, a my mamy Wam do zaproponowania jeden z nich. Koniecznie musicie wypróbować go w domu

Smakowita czekolada dubajska
Fot. Canva/Slatan
Polska jest potęgą dzięki temu 1 warzywu. Zarabiamy miliony

Czekolada dubajska z nadzieniem pistacjowym

Dubajska czekolada z ciastem kataifi to bardzo popularny w ostatnim czasie przysmak. Okazuje się, że przepis na takie pyszności jest niesamowicie prosty i szybki. Do przygotowania takiej czekolady będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 300 g mlecznej czekolady
  • 150 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • 45 g masła
  • 150 g ciasta kataifi
  • 75 g kremu pistacjowego 
  • 50 g uprażonego i pokruszonego ciasta kataifi
  • Posiekane pistacje do dekoracji

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować słodką czekoladę dubajską?

Czekolada dubajska to przysmak, który warto przygotować w domu. Zawiera ona w sobie ciasto kataifi, które ze względu na swój wygląd jest nazywane anielskimi włosami. Charakteryzuje się szczególnie lekką kruchością. Przygotowanie takiej czekolady jest bardzo proste, jednak ciasto kataifi jest dość trudno dostępne. 

W pierwszej kolejności drobni siekamy ciasto kataifi. Na patelni rozpuszczamy masło, po czym wrzucamy posiekane ciasto. Smażymy chwilę na wolnym ogniu, jednocześnie ciągle mieszając. Musi się ono zrobić chrupiące i złociste. 

W kolejnym kroku do miski przekładamy krem pistacjowy i mieszamy go z uprażonym wcześniej ciastem kataifi. Mieszamy do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę

Następnie czekoladę mleczną i gorzką dzielimy na dwie różne części. Pierwszą część roztapiamy w kąpieli wodnej. Taką płynną czekoladę przelewamy do formy silikonowej, tworząc przy tym równomierną warstwę, po czym wkładamy ją do lodówki, aby stężała. 

Po tym jak czekolada zastygnie, wykładamy na nią przygotowane wcześniej nadzienie pistacjowe i równomiernie rozprowadzamy. Roztapiamy drugą część czekolady i wylewamy ją na wierzch nadzienia, starannie i dokładnie przykrywając całość. Powierzchnie wyrównujemy i posypujemy posiekanymi pistacjami. 

Formę wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby czekolada w pełni stężała. 

Po tym jak się schłodzi, ostrożnie wyjmujemy czekoladę z formy i dzielimy na mniejsze kawałki. 

Czekolada dubajska z pysznym nadzieniem pistacjowym
Fot. Canva/Slatan

Sprawdź przepis na śniadanie z 4 jajek. Zobacz, jak Książulo ocenił bigos w schronisku w górach