Smakosze.pl Porady Mięso zmielisz nawet bez maszynki. Wystarczy pamiętać o jednym detalu
canva/ Alexey Borodin

Mięso zmielisz nawet bez maszynki. Wystarczy pamiętać o jednym detalu

18 kwietnia 2023

Mielenie mięsa bez maszynki jest możliwe. Wystarczy je pokroić i wrzucić do blendera. Schładzając produkt wcześniej w zamrażalniku, czynność będzie niesamowicie prosta, a tak przygotowane mielone będzie idealne na kotlety czy pasztet.

Mięso mielone warto przygotować samodzielnie

Nie posiadając maszynki do mielenia mięsa, często kupujemy produkt paczkowany. Nie jest to najlepszy wybór i jeśli dysponujemy czasem lub blenderem, warto jednak zaopatrzyć się w produkt w kawałku.

Będziemy wtedy pewni, że do naszych dań trafi tylko mięso z wybranej przez nas części i że ilość tłuszczu nie będzie zbyt duża. Oczywiście można wybrać odpowiedni kawałek w sklepie mięsnym i poprosić o rozdrobnienie sprzedawcę. Jednak jeśli chcemy go zamrozić, może to nie być dobre rozwiązanie.

Zapomnij o zwykłej jajecznicy. Ten dodatek czyni cuda ze smakiem

Mielenie mięsa bez maszynki krok po kroku

Wybraną sztukę mięsa najpierw dokładnie oczyszczamy. Kroimy ją później w plastry lub inne niewielkie kawałki i przenosimy do zamrażalnika na 30 minut. Ułatwi to ich rozdrobnienie. Po tym czasie mięso umieszczamy w pojemniku blendera kielichowego.

Korzystając z trybu pulsacyjnego urządzenia, doprowadzamy do dokładnego rozdrobnienia mięsa. Zajmie to zaledwie kilka minut, a efekty będą zbliżone do mielenia w tradycyjnej maszynce z sitkami. Z takiego mięsa mielonego z łatwością ulepimy kotlety czy uformujemy pasztet.

Jak jeszcze można rozdrobnić mięso?

Dość prostym i niewymagającym dodatkowego sprzętu sposobem będzie staranne posiekanie produktu. Będzie miał nieco inną konsystencję, lecz nie przeszkodzi ona w przygotowaniu pysznych kotletów mielonych.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na dania z mięsem mielonym. Szczególnie polecamy znakomity sos pomidorowy , idealny do makaronu czy zapiekanki ziemniaczanej. Spróbujcie też koniecznie znakomitych kotletów mielonych z piekarnika — są lekkie i soczyste.

Mieso mielone w maszynce.png
canva/Liriya
Przenigdy nie wyrzucaj przejrzałych bananów. Zrobisz z nich lody, a ze skórki nawóz
Niewiarygodne czym siostra Anastazja nadziewa pierogi. Lekki farsz ma obłędny smak
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy