Smakosze.pl Przepisy Mieszam 2 jajka z kukurydzą i wlewam mleko. To danie mógłbym jeść nawet codziennie
Fot. YouTube/Cookrate - Polsa

Mieszam 2 jajka z kukurydzą i wlewam mleko. To danie mógłbym jeść nawet codziennie

6 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jeżeli lubisz dania o nietypowym połączeniu smaków, to ten przepis jest dla ciebie idealny. A w dodatku zrobisz uniwersalne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na przekąskę w ciągu dnia. Najlepsze jest jednak to, że zrobisz je w mig i to tylko z kilku składników.

Niezwykłe połączenie smaków

To danie odkryłem zupełnie przez przypadek. Przepis znalazłem w Internecie i od razu mnie zachwycił. Smakuje doskonale i jest czymś pomiędzy naleśnikami, a plackami. Sprawdzi się nie tylko jako danie obiadowe, ale też jako przekąska w ciągu dnia.

Zrób danie z tego przepisu, a nie zawiedziesz się. W dodatku rodzina będzie zachwycona, bo smak na pewno ich zachwyci. Co najważniejsze czas przygotowania jest bardzo krótki, a składniki kosztują grosze. Poniżej znajdziesz listę z potrzebnymi składnikami oraz przepis.

mąką kukurydza.jpg
Fot. YouTube/Cookrate - Polska
Przy tym kotlety schabowe mogą się schować. Schab po góralsku bije je na głowę

Nie tylko jajka i kukurydza

Jak już wiesz, głównymi składnikami tego przepisu są jajka, kukurydza oraz mleko. Oprócz nich będzie potrzebować jeszcze kilka składników, które stworzą niezwykły smak tego dania. Wszystkie potrzebne produkty wraz z gramaturą znajdziesz na liście poniżej. Dokładnie sprawdź, co potrzebujesz i zaczynamy przygotowania. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Cookrate - Polska , skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 50 ml mleka
  • 2 jajka
  • 200 g kukurydzy
  • 20 g masła
  • 50 g mąki
  • pieprz
  • sól

Przepis na niezwykłe danie

Do miski przełóż odcedzoną kukurydzę . Wbij jajka i wlej mleko. Wsyp mąkę i przypraw pieprzem oraz solą. Wymieszaj wszystkie składniki. Następnie zblenduj je na jednolitą i gładką masę ciasta.

Patelnie rozgrzej, a następnie rozpuść na niej masło. Nałóż masę ciasta i równomiernie rozprowadź po patelni jak naleśnika. Smaż z dwóch stron do momentu zarumienienia i gotowe. Łącz z dowolnymi dodatkami i zachwycaj się smakiem tego prostego dania. Sprawdź przepis na pyszne ciasto oraz zobacz, co przygotowała Biedronka .

smażony.jpg
Fot. YouTube/Cookrate - Polska

Specjalna sobota w Biedronce, tylko dziś możesz dostać 15 lub 25 zł. Jest jeden warunek
Z tym przepisem sernik zawsze się udaje, nie opada i nie pęka. Sekret tkwi w jednym dodatku
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy