Z tym przepisem sernik zawsze się udaje, nie opada i nie pęka. Sekret tkwi w jednym dodatku
Lubisz ciasta? Jeśli tak, to skorzystaj z tego przepisu na sernik, który zawsze się udaje. Dzięki recepturze sernik nie opada i nie pęka. Wszystko dzięki dodatkowi, z którego robi się masę serową.
Przepis na sernik idealny
Smakosze serników powinni zapoznać się z tym przepisem. Jeśli marzy się wam sernik, który zawsze się udaje, nie opada i nie pęka, to musicie poznać ten przepis. Dzięki niemu upieczecie ciasto, które pięknie wyrośnie i będzie pyszne. Kremowy i delikatny sernik zasmakuje niejednemu łasuchowi.
Ten przepis gwarantuje sukces w kuchni. Taki efekt jest wynikiem użycia serka mascarpone. Dodajemy go do masy serowej, a ciasto wychodzi bardzo puszyste i apetyczne. Dlatego nie zwlekaj i upiecz sernik z tego przepisu. Kawałek ciasta będzie jak znalazł na deser podczas weekendu. Poniżej zamieszczamy przepis na sernik idealny.
Specjalna sobota w Biedronce, tylko dziś możesz dostać 15 lub 25 zł. Jest jeden warunekJak upiec sernik, który zawsze się udaje?
Składniki:
- 50 g herbatników
- 30 g roztopionego masła
- 200 g sera twarogowego mielonego
- 250 g serka mascarpone
- 100 g kwaśnej śmietany
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie sernika zacznijmy od zmielenia herbatników na proszek i wlej do nich roztopione masło. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej herbatniki z masłem. Ugnieć spód, boki tortownicy posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Papier powinien wystawać 2 cm powyżej formy.
Teraz zrobimy masę serową. Do miski przełóż ser twarogowy, mascarpone, kwaśną śmietanę, cukier zwykły i waniliowy. Wszystkie składniki zmiksuj do połączenia. Wbijamy jajka i miksujemy, wsypujemy mąkę i dalej miksujemy. Masę serową przelewamy na spód w tortownicy, potrząsamy, by ją wyrównać. Tortownicę wkładamy do naczynia żaroodpornego i do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
W ten sposób piecz sernik
Na blaszkę, na której postawimy naczynie żaroodporne, wlej około 2 cm wrzątku. Ciasto piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni. Potem zmniejsz ją do 140 stopni i piecz kolejne 45 minut. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika.
Po upieczeniu zostaw sernik na 3 godziny w piekarniku. Następnie wyjmij go i całkowicie wystudź. Na koniec wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Sernik możesz polać polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem. Pisaliśmy o tym, jak ugotować lekką zupę z przepisu Tomasza Strzelczyka. Informowaliśmy też, ile trzeba zapłacić za pierwsze truskawki.
Źródło: slodkiblog.pl