Z tym przepisem sernik zawsze się udaje, nie opada i nie pęka. Sekret tkwi w jednym dodatku
![sernik](https://images.iberion.media/images/1920/sernik_8201053e09.jpg)
Lubisz ciasta? Jeśli tak, to skorzystaj z tego przepisu na sernik, który zawsze się udaje. Dzięki recepturze sernik nie opada i nie pęka. Wszystko dzięki dodatkowi, z którego robi się masę serową.
Przepis na sernik idealny
Smakosze serników powinni zapoznać się z tym przepisem. Jeśli marzy się wam sernik, który zawsze się udaje, nie opada i nie pęka, to musicie poznać ten przepis. Dzięki niemu upieczecie ciasto, które pięknie wyrośnie i będzie pyszne. Kremowy i delikatny sernik zasmakuje niejednemu łasuchowi.
Ten przepis gwarantuje sukces w kuchni. Taki efekt jest wynikiem użycia serka mascarpone. Dodajemy go do masy serowej, a ciasto wychodzi bardzo puszyste i apetyczne. Dlatego nie zwlekaj i upiecz sernik z tego przepisu. Kawałek ciasta będzie jak znalazł na deser podczas weekendu. Poniżej zamieszczamy przepis na sernik idealny.
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_jpg_f10e5c06ec.jpg)
Jak upiec sernik, który zawsze się udaje?
Składniki:
- 50 g herbatników
- 30 g roztopionego masła
- 200 g sera twarogowego mielonego
- 250 g serka mascarpone
- 100 g kwaśnej śmietany
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie sernika zacznijmy od zmielenia herbatników na proszek i wlej do nich roztopione masło. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej herbatniki z masłem. Ugnieć spód, boki tortownicy posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Papier powinien wystawać 2 cm powyżej formy.
Teraz zrobimy masę serową. Do miski przełóż ser twarogowy, mascarpone, kwaśną śmietanę, cukier zwykły i waniliowy. Wszystkie składniki zmiksuj do połączenia. Wbijamy jajka i miksujemy, wsypujemy mąkę i dalej miksujemy. Masę serową przelewamy na spód w tortownicy, potrząsamy, by ją wyrównać. Tortownicę wkładamy do naczynia żaroodpornego i do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
W ten sposób piecz sernik
Na blaszkę, na której postawimy naczynie żaroodporne, wlej około 2 cm wrzątku. Ciasto piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni. Potem zmniejsz ją do 140 stopni i piecz kolejne 45 minut. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika.
Po upieczeniu zostaw sernik na 3 godziny w piekarniku. Następnie wyjmij go i całkowicie wystudź. Na koniec wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Sernik możesz polać polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem. Pisaliśmy o tym, jak ugotować lekką zupę z przepisu Tomasza Strzelczyka. Informowaliśmy też, ile trzeba zapłacić za pierwsze truskawki.
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_66ed3f2594.jpg)
Źródło: slodkiblog.pl
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![mięso mielone](https://images.iberion.media/images/origin/mieso_mielone_712da31c6e.jpg)
![jajka z kapustą](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta_i_jajka_827df34305.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![zalewanie brzoskwiń](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_2dde466116.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_9f7e3723b9.jpg)
![Tatiana Ozolina](https://images.iberion.media/images/origin/Tatiana_Ozolina_d0a909a046.jpg)
![PLL LOT](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Shutterstock_Maxagar_PLL_LOT_85c5de4695.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/Janusz_Kaczmarek_0e9b0e2e00.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_fot_KA_Pi_F_2b4bea4b6d.jpg)