Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przy tym kotlety schabowe mogą się schować. Schab po góralsku bije je na głowę
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 06.04.2024 13:45

Przy tym kotlety schabowe mogą się schować. Schab po góralsku bije je na głowę

schab po góralsku
Fot. YouTube/mojedomowejedzenie

Jeśli smakują ci kotlety schabowe, to koniecznie wypróbuj przepis na schab po góralsku. Mięso wychodzi niezwykle mięciutkie i soczyste. Robi się je szybko, a schab po góralsku jeszcze szybciej znika z talerzy.

Schab po góralsku poleca się na obiad

Jeśli nie wyobrażasz sobie obiadu bez mięsa, to zerknij na ten przepis. Schab po góralsku przyrządzisz szybko i w bardzo prosty sposób. Dodatek kiszonej kapusty nadaje smaku schabowi i sprawia, że mięso jest bardzo mięciutkie i soczyste. Takie danie bije na głowę nawet tak lubiane kotlety schabowe.

Dlatego nie zwlekaj i wypróbuj recepturę na pyszny i pożywny obiad. Schab po góralsku nasyci każdego głodomora i dostarczy wyjątkowych wrażeń smakowych. Chętnie też sięgniesz po dokładkę. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Moje Domowe Jedzenie. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

kapusta
 Fot. YouTube/mojedomowejedzenie
Z tym przepisem sernik zawsze się udaje, nie opada i nie pęka. Sekret tkwi w jednym dodatku

Jak zrobić schab po góralsku?

Składniki:

  • 4 plastry schabu
  • 2 szklanki mleka
  • ½ kapusty kiszonej
  • 5 pieczarek
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • kminek
  • koperek

Przygotowanie dania zacznij od namoczenia plastrów schabu w mleku przez 2 godziny. Podgotuj kapustę kiszoną, a cebulę i czosnek posiekaj. Wszystko podsmaż na patelni i dopraw solą oraz pieprzem. Następnie do śmietany dodaj odrobinę wody i wymieszaj. 

Plastry schabu po wyjęcia z mleka dopraw solą i pieprzem z dwóch stron. Mięso podsmaż na patelni. Do naczynia żaroodpornego włóż podsmażoną kapustę z pieczarkami, cebulą i czosnkiem. Ułóż na niej plastry schabu i ponownie ułóż warstwę kapusty. Wierzch posyp kminkiem, pieprzem i zalej śmietaną z wodą. 

Schab po góralsku kusi smakiem

Schab wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Po wyjęciu posyp wierzch dania koperkiem. Możesz od razu podawać na obiad. Schab po góralsku smakuje z ziemniakami lub kaszą. 

Mięso wychodzi wyjątkowo soczyste i mięciutkie. Kiszona kapusta nadaje daniu znakomitego smaku. Danie jest bardzo apetyczne, dlatego ugotuj je na obiad. Pisaliśmy o surówce, która jest najlepsza do kotletów schabowych. Podawaliśmy też przepis na obiad z kapusty i kurczaka. 

schab po góralsku
 Fot. YouTube/mojedomowejedzenie