Smakosze.pl Przepisy Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Materiał YouTube z kanału Kuchnia Doroty

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina

2 października 2023

Kluski są smacznym dodatkiem do wielu dań obiadowych. Możemy podawać je też jako samodzielną potrawę. Ja robię szybkie kluski z zaledwie 3 składników. U mnie w domu zajada się nimi cała rodzina. Polecam przepis na znakomite kluski kładzione.

Kluski kładzione, czyli szybko i smacznie

Czy robicie w domu kluski? Ja sięgam po przepis na kluski kładzione, gdy nie mam siły ani czasu na gotowanie . Kluski są jedną z najbardziej uniwersalnych potraw w kuchni polskiej. Zrobimy je szybko i z zaledwie kilku składników.

Polecam doskonały przepis na smaczne kluski kładzione. Potrzebujemy do nich 3 składników i dosłownie 10 minut w kuchni, by zrobić smaczne danie. Tę potrawę przygotujemy tanio, co również jest jej zaletą. Będą pasować do zup oraz dań obiadowych.

ciasto na kluski.jpg
Canva / anamejia18
Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni

Jak zrobić kluski kładzione?

Składniki:

  • 2 duże jajka
  • 250 ml kefiru
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • sól

Jajka wbijamy do miski, wlewamy kefir i wsypujemy mąkę. Wszystko miksujemy i możemy jeszcze dosypać mąki. Solimy i sprawdzamy konsystencję. Ciasto powinno odpadać od łyżki. Jeśli tak nie jest, to dosypujemy jeszcze mąki.

W garnku zagotowujemy osolona wodę i zanurzamy w niej łyżeczkę. Nabieramy nią porcję ciasta i znów zanurzamy we wrzątku. Ciasto odejdzie od łyżeczki. Tak postępujemy z resztą ciasta. Kluski kładzione gotujemy 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Kluski kładzione, czyli zjedz je na wiele sposobów

Kluski kładzione możemy podawać z cebulką, bułką tartą, natką pietruszką lub koperkiem. Mogą być one dodatkiem do dań mięsnych i sosów. Kluski kładzione będą też smakować na słodko. Pasuje do nich dżem, konfitura, czy cukier puder i cynamon.

Kluski kładzione są smaczne i delikatne dzięki kefirowi, który dodajemy do ciasta. Prosty skład sprawia, że szybko przygotujemy to danie . Te kluski zawsze wychodzą i cieszą się dużym powodzeniem. Każdy chce dostać dokładkę, bo są naprawdę smaczne. Pisaliśmy, jak zrobić kluski rodem z Wielkopolski. Podawaliśmy przepis na kluski czarne.

gotowe kluski kładzione.jpg
Canva / Creativel

Źródło: przyslijprzepis.pl

Wygląda i smakuje jak kurczak, a jest bez grama mięsa. Zrobisz to z produktu, który każdy ma w kuchni
To jedyny sposób na soczyste i miękkie kotlety schabowe. Właśnie tak robiła je moja kochana babcia
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy