Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Wygląda i smakuje jak kurczak, a jest bez grama mięsa. Zrobisz to z produktu, który każdy ma w kuchni
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 30.09.2023 14:48

Wygląda i smakuje jak kurczak, a jest bez grama mięsa. Zrobisz to z produktu, który każdy ma w kuchni

seitan
YouTube/@ThePotThickens

Ta potrawa może wprowadzić w kulinarny błąd. Wszystko dlatego, że smakuje i wygląda jak kurczak. Jednak kurczakiem nie jest. W ogóle nie zawiera mięsa. Podpowiadamy, że zrobicie ją w swojej kuchni z produktu, który macie. 

Smakuje jak kurczak, ale nim nie jest

Czy próbowaliście kiedyś potrawy, która smakowała jak znane wam danie lub produkt, a potem okazywała się, że nim nie jest? Takie zaskoczenia w kuchni są jak najbardziej możliwe. Można zjeść potrawę, która smakuje i wygląda jak kurczak, ale tym kurczakiem nie jest. Czy zawiera mięso?

Okazuje się, że choć smakuje jak kurczak, to żadnego mięsa w nim nie znajdziesz. Nie ma ani grama mięsa. Jednak białka ma co niemiara. Z powodzeniem też może zastąpić mięso. Być może nawet się nie zorientujecie, że mięsa nie jecie. 

seitan
Canva/zkruger
To jedyny sposób na soczyste i miękkie kotlety schabowe. Właśnie tak robiła je moja kochana babcia

Seitan, czyli zamiennik mięsa

Produkt, który smakuje jak kurczak, ale wspomnianym kurczakiem nie jest, to seitan. Jest to wegański produkt spożywczy, który otrzymuje się z glutenu pszennego. Seitan otrzymuje się przez wypłukanie skrobi z mąki pszennej. Składa się gównie z białka, z glutenu. 

To substytut mięsa, który jest popularny w kuchniach dalekowschodnich i wegetariańskich. Słowo seitan stworzył George Oshawa, który był japońskim twórcą diety i filozofii makrobiotycznej. Słowo seitan używa się poza Japonia, natomiast w Japonii mówi się o mięsie glutenowym. Seitan zrobicie z produktu, który każdy ma w swojej kuchni.

Jak zrobić seitan?

Składniki:

  • 4 szklanki mąki o wysokiej zawartości białka
  • około 2 ½ szklanki wody

Do mąki dodajemy mniejsze porcje wody. Wyrabiamy ciasto, tak by było miękkie. Dodajemy powoli porcje wody. Wyrabiamy 10 minut, a potem odstawiamy na 2 godziny. Ciasto musi być w wodzie.Po 2 godzinach wylewamy wodę. Ponownie dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Wodę przelewamy do innej miski i ponownie ciasto napełniamy wodą. 

Taka czynność musi odbyć się sześciokrotnie. Potem do wody zw misce wsypujemy przyprawy: czosnek i paprykę zmieloną oraz paprykę. Dolewamy bulion, sos sojowy i maggi. Mieszamy składniki i gotujemy. Wyrobione ciasto wkładamy do garnka z przyprawami. Po godzinie ciasto wyjmujemy i przekładamy do pojemnika. Wlewamy do niego sos i wkładamy do lodówki. Danie po wyjęciu jest gotowe do jedzenia. Pisaliśmy, jak zrobić pyszne kotlety. Radziliśmy, jak zrobić marynatę do udek z kurczaka. 

seitan
Canva/SharafMaksumov