Smakosze.pl

YouTube/@ThePotThickens

Wygląda i smakuje jak kurczak, a jest bez grama mięsa. Zrobisz to z produktu, który każdy ma w kuchni

30 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ta potrawa może wprowadzić w kulinarny błąd. Wszystko dlatego, że smakuje i wygląda jak kurczak. Jednak kurczakiem nie jest. W ogóle nie zawiera mięsa. Podpowiadamy, że zrobicie ją w swojej kuchni z produktu, który macie. 

Smakuje jak kurczak, ale nim nie jest

Czy próbowaliście kiedyś potrawy, która smakowała jak znane wam danie lub produkt, a potem okazywała się, że nim nie jest? Takie zaskoczenia w kuchni są jak najbardziej możliwe. Można zjeść potrawę, która smakuje i wygląda jak kurczak, ale tym kurczakiem nie jest. Czy zawiera mięso?

Okazuje się, że choć smakuje jak kurczak, to żadnego mięsa w nim nie znajdziesz. Nie ma ani grama mięsa. Jednak białka ma co niemiara. Z powodzeniem też może zastąpić mięso. Być może nawet się nie zorientujecie, że mięsa nie jecie. 

seitan
Canva/zkruger
kotlety schabowe

To jedyny sposób na soczyste i miękkie kotlety schabowe. Właśnie tak robiła je moja kochana babcia

CZYTAJ DALEJ

Seitan, czyli zamiennik mięsa

Produkt, który smakuje jak kurczak, ale wspomnianym kurczakiem nie jest, to seitan. Jest to wegański produkt spożywczy, który otrzymuje się z glutenu pszennego. Seitan otrzymuje się przez wypłukanie skrobi z mąki pszennej. Składa się gównie z białka, z glutenu. 

To substytut mięsa, który jest popularny w kuchniach dalekowschodnich i wegetariańskich. Słowo seitan stworzył George Oshawa, który był japońskim twórcą diety i filozofii makrobiotycznej. Słowo seitan używa się poza Japonia, natomiast w Japonii mówi się o mięsie glutenowym. Seitan zrobicie z produktu, który każdy ma w swojej kuchni.

Jak zrobić seitan?

Składniki:

  • 4 szklanki mąki o wysokiej zawartości białka
  • około 2 ½ szklanki wody

Do mąki dodajemy mniejsze porcje wody. Wyrabiamy ciasto, tak by było miękkie. Dodajemy powoli porcje wody. Wyrabiamy 10 minut, a potem odstawiamy na 2 godziny. Ciasto musi być w wodzie.Po 2 godzinach wylewamy wodę. Ponownie dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Wodę przelewamy do innej miski i ponownie ciasto napełniamy wodą. 

Taka czynność musi odbyć się sześciokrotnie. Potem do wody zw misce wsypujemy przyprawy: czosnek i paprykę zmieloną oraz paprykę. Dolewamy bulion, sos sojowy i maggi. Mieszamy składniki i gotujemy. Wyrobione ciasto wkładamy do garnka z przyprawami. Po godzinie ciasto wyjmujemy i przekładamy do pojemnika. Wlewamy do niego sos i wkładamy do lodówki. Danie po wyjęciu jest gotowe do jedzenia. Pisaliśmy, jak zrobić pyszne kotlety. Radziliśmy, jak zrobić marynatę do udek z kurczaka. 

seitan
Canva/SharafMaksumov
pytania o dietę

Dietetyk zaczął wypytywać przechodniów jak w Milionerach. Na pytaniu za 100 zł każdy by poległ

CZYTAJ DALEJ
zapiekanka makaronowa

Rodzina prosi mnie o ten obiad w każdy weekend. Nigdy nie kończy się na jednej dokładce

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Produkty

Sprawdziłam ile zapłacimy za sałatkę jarzynową na święta. Ceny warzyw nie zostawiają złudzeń, będzie drogo
Czytaj więcej >

Produkty

Kupił bigos na jarmarku bożonarodzeniowym, ta cena to przegięcie. „Tandeta, nie nadaje się do jedzenia”
Czytaj więcej >

Produkty

Nie mógł uwierzyć oczom, aż włączył kamerę w Biedronce. Po tym, co pokazał Polacy ruszą tłumnie na zakupy?
Czytaj więcej >

Produkty

Niebotyczna cena za 5 wigilijnych pierogów u Magdy Gessler. Za sałatkę jarzynową trzeba zapłacić krocie
Czytaj więcej >

Produkty

Już 2 i 3 grudnia w Warszawie odbędą się Targ Świąteczny, Targi Biżuterii i Dodatków oraz Festiwal Pierogów Świata!
Czytaj więcej >

Produkty

Najlepsza zupa na zimę. Ani ogórkowa, ani grochówka. Wybraliśmy 7 ulubionych
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Produkty

Produkty

Redakcja smakosze.pl

Te śledzie to najlepszy wybór z polskich sklepów. Wielki test Smakoszy
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Klienci Biedronki czują się oszukani. Pracownica Kasia ujawnia, ludzie nie dowierzają na widok paragonów
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polacy kochają dodawać je do sałatek. Dietetycy wprost powiedzieli, co o tym myślą
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Razem stać nas na dobro. Pomóż się ogrzać
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Biedronka kontra Lidl: nadciąga świąteczna bitwa na cytrusy. Już wiadomo gdzie będzie najtaniej
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej niedoceniane na świecie polskie jedzenie? Właśnie ogłoszono, co nim jest
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Te śledzie to najlepszy wybór z polskich sklepów. Wielki test Smakoszy
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Klienci Biedronki czują się oszukani. Pracownica Kasia ujawnia, ludzie nie dowierzają na widok paragonów
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polacy kochają dodawać je do sałatek. Dietetycy wprost powiedzieli, co o tym myślą
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Razem stać nas na dobro. Pomóż się ogrzać
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Biedronka kontra Lidl: nadciąga świąteczna bitwa na cytrusy. Już wiadomo gdzie będzie najtaniej
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej niedoceniane na świecie polskie jedzenie? Właśnie ogłoszono, co nim jest
Czytaj więcej >