Młode pokolenie nie pamięta potrawy ze zdjęcia. Dawniej te kluski jadano w co drugim domu
![kluski czarne](https://images.iberion.media/images/1920/kluski_czarne_f9a7b8a5c5.jpg)
Kluski zwykle mają jasny odcień. Jednak dawniej robiono kluski czarne. Swą oryginalną barwę to danie zawdzięczało połączeniu dwóch składników. Warto przypomnieć sobie smak klusek czarnych. Polecamy przepis na to smaczne i trochę zapomniane danie.
Kluski czarne, czyli dawny smak
Kluski czarne są też nazywane kluskami polskimi, żelaznymi i szarymi. Mają właśnie taki szary kolor, który jest efektem zrobienia tej potrawy z ziemniaków gotowanych i surowych. Kluski czarne mają lekko spłaszczony kształt i wgłębienie. Gotuje się je w osolonym wrzątku.
To potrawa, które swoje korzenie ma na Górnym Śląsku, jednak jest też przygotowywana w innych regionach Polski. Stąd też inne nazwy klusek czarnych. Polecamy przepis na to smaczne i nieco już zapomniane danie. Przygotuj je w swojej kuchni i zaskocz rodzinę czarnymi kluskami.
![tarcie ziemniaków](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_ziemniakow_ae1818af78.jpg)
Jak zrobić czarne kluski?
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 kg surowych ziemniaków
- 1 jajko
- sól
- mąka ziemniaczana
Ziemniaki obieramy, gotujemy i solimy więcej niż zwykle. Gdy będą już miękkie, to odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane. Dokładnie odciskamy na sitku.
Odciśnięte ziemniaki dodajemy do ugotowanych i dokładnie wyrabiamy masę. Płyn z odciśniętych ziemniaków odstawiamy, a potem dodajemy do niego skrobię. Z masy ziemniaczanej wyjmujemy ¼ ziemniaków i w to miejsce dosypujemy mąki ziemniaczanej. Dodajemy jajko i mieszamy.
Kluski czarne, czyli zaskocz domowników
Teraz przyszedł czas na formowanie klusek. Urywaj ciasto, formuj oraz spłaszczaj. Wrzucaj kluski do osolonego wrzątku. Po wypłynięciu powinny gotować się jeszcze około 7 minut.
Przed wyjęciem klusek należy je zahartować, czyli polać zimną wodą, po to, by się nie skleiły. Wyjmuj je łyżką cedzakową. Im dłużej postoją starte ziemniaki, tym kolor klusek będzie ciemniejszy. Pisaliśmy jak zrobić kartacze. Podawaliśmy przepis na leniwe, które pamiętasz z dzieciństwa.
![gotowanie](https://images.iberion.media/images/origin/gotowanie_klusek_4dc39ef345.jpg)
Źródło: przyslijprzepis.pl, wikipedia.org
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![smalczyk od Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/smalczyk_od_Strzelczyka_bc6a29cdcc.jpg)
![kolacja](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_791fa60949.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![ziemniaki na rosti](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_074443483e.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo1_322b939515.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![chłodnik ze śledzi](https://images.iberion.media/images/origin/chlodnik1_3676fa18d1.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![Polacy na otwarciu Igrzysk w Paryżu](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T213651_883_81a64fc3a7.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Wypadek w Ogorzelcu](https://images.iberion.media/images/origin/Wypadek_w_Ogorzelcu_7a8331eeb3.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Celine_Dion_b39959a153.png)