Smakosze.pl

Wikipedia/Ewkaa

Młode pokolenie nie pamięta potrawy ze zdjęcia. Dawniej te kluski jadano w co drugim domu

19 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kluski zwykle mają jasny odcień. Jednak dawniej robiono kluski czarne. Swą oryginalną barwę to danie zawdzięczało połączeniu dwóch składników. Warto przypomnieć sobie smak klusek czarnych. Polecamy przepis na to smaczne i trochę zapomniane danie. 

Kluski czarne, czyli dawny smak

Kluski czarne są też nazywane kluskami polskimi, żelaznymi i szarymi. Mają właśnie taki szary kolor, który jest efektem zrobienia tej potrawy z ziemniaków gotowanych i surowych. Kluski czarne mają lekko spłaszczony kształt i wgłębienie. Gotuje się je w osolonym wrzątku.

To potrawa, które swoje korzenie ma na Górnym Śląsku, jednak jest też przygotowywana w innych regionach Polski. Stąd też inne nazwy klusek czarnych. Polecamy przepis na to smaczne i nieco już zapomniane danie. Przygotuj je w swojej kuchni i zaskocz rodzinę czarnymi kluskami. 

tarcie ziemniaków
Canva/minemero
zapiekanka gyros

Dzieci codziennie proszą mnie o zapiekankę gyros. Nie ma większego hitu w moim domu

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić czarne kluski?

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 kg surowych ziemniaków
  • 1 jajko 
  • sól
  • mąka ziemniaczana

Ziemniaki obieramy, gotujemy i solimy więcej niż zwykle. Gdy będą już miękkie, to odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane. Dokładnie odciskamy na sitku.

Odciśnięte ziemniaki dodajemy do ugotowanych i dokładnie wyrabiamy masę. Płyn z odciśniętych ziemniaków odstawiamy, a potem dodajemy do niego skrobię. Z masy ziemniaczanej wyjmujemy ¼  ziemniaków i w to miejsce dosypujemy mąki ziemniaczanej. Dodajemy jajko i mieszamy. 

Kluski czarne, czyli zaskocz domowników

Teraz przyszedł czas na formowanie klusek. Urywaj ciasto, formuj oraz spłaszczaj. Wrzucaj kluski do osolonego wrzątku. Po wypłynięciu powinny gotować się jeszcze około 7 minut. 

Przed wyjęciem klusek należy je zahartować, czyli polać zimną wodą, po to, by się nie skleiły. Wyjmuj je łyżką cedzakową. Im dłużej postoją starte ziemniaki, tym kolor klusek będzie ciemniejszy. Pisaliśmy jak zrobić kartacze. Podawaliśmy przepis na leniwe, które pamiętasz z dzieciństwa. 

gotowanie
Canva/Leung Cho Pan

Źródło: przyslijprzepis.pl, wikipedia.org

smalczyk od Strzelczyka

Bez bałaganu i w ekspresowym tempie. Strzelczyk robi smalczyk jak nikt inny, patent zachwyca

CZYTAJ DALEJ
kolacja

Rozbijam jajko i wlewam je do pomidora. Parę prostych czynności i mam pyszną kolację

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >

Przepisy

Jesienią piję to codziennie i nie mam nawet kataru. Wszystkim polecam tę cudowną miksturę
Czytaj więcej >

Przepisy

Włóż golonkę do garnka, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu. To co z tego wyjdzie jest niesamowite
Czytaj więcej >

Przepisy

W życiu nie jadłam lepszej zupy. Jest pyszna i syci na długie godziny, ten smak powala na łopatki
Czytaj więcej >

Przepisy

To ciasto jest niesamowite, zawsze się udaje i znika niemal od razu. Lepiej zrób 2 blaszki
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >