Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni

Bułki kajzerki zrób sama
Screen z filmu na kanale YouTube Moje Domowe Jedzenie

Bułki w moim domu cieszą się większą popularnością niż chleb. Staram się jednak nie kupować ich w sklepie. O wiele lepsze bowiem wychodzą mi z przepisu mamy. Rzadko jem kajzerki, ale na także zawsze się skuszę.
 

Przepis na proste bułki z piekarnika

Kajzerki od dłuższego czasu kojarzą mi się z mało pożywnym pieczywem. Jednak czasami skuszę się na domową wersję tej bułki posmarowaną moją ulubioną margaryną. Polecam spróbować.

Składniki:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 540 ml ciepłej wody
  • 20 g cukru
  • 30 g soli
  • 1 kg mąki pszennej tortowej
  • 100-150 ml oleju rzepakowego

Krótka lista składników i sprawne przygotowanie są ogromnymi zaletami tego przepisu. Przekonajcie się sami jak łatwo zrobić domowe kajzerki, czytając instrukcję dostępną w dalszej części artykułu.

Formowanie kajzerek nie ejst trudne.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube  Moje Domowe Jedzenie
Jesienią piję to codziennie i nie mam nawet kataru. Wszystkim polecam tę cudowną miksturę

Jak zrobić pyszne bułki do kanapek? Znam prosty przepis

Zaczynam od przesiania mąki do dużej miski. Wsypuję do niej sól i mieszam. W osobnym naczyniu łączę pokruszone drożdże z cukrem i ciepłą, lecz nie gorącą wodą. Przykrywam i odstawiam na chwilę, aż drożdże zaczną pracować.

Po wymieszaniu zaczynu z mąką i olejem wyrabiam starannie ciasto. Dzielę je na mniejsze kawałki podobnej wielkości. Każdy z nich zagniatam, brzegi zawijając do środka. Delikatnie je dociskam i spłaszczam, uzyskując okrągły dysk.

Za pomocą kawałka plastiku z dna butelki po napoju wycinam wzór, jaki mają sklepowe kajzerki. Bułki spryskuje wodą, przykrywam i odkładam do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie układam kajzerki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pryskam ponownie i wkładam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza. Piekę około 25 minut, co 5 minut spryskując pieczywo. Nim je wyjmę, upewniam się, że jest ładnie przyrumienione na wierzchu.

Jak podawać domowe kajzerki?

Bułki przed zjedzeniem trzeba ostudzić. Świetnie smakują zarówno z dżemem, jak i z masłem lub margaryną. Możecie też podawać je do zup czy sosów albo smarować ulubionymi warzywnymi pastami.

Na naszej stronie znajdziecie pomysły na zdrowe dodatki. Kajzerki posmarowane domowym paprykarzem szczecińskim czy smalcem z fasoli skuszą nawet najbardziej wybrednych smakoszy. U mnie w domu te dodatki goszczą bardzo często.

Bułki spryskuję wodą przed pieczeniem i w trakcie.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube  Moje Domowe Jedzenie