Smakosze.pl Przepisy Młoda kapusta z koperkiem i boczkiem
pixabay.com

Młoda kapusta z koperkiem i boczkiem

25 marca 2022

Składniki - młoda kapusta z koperkiem i boczkiem

  • 1 główka młodej zielonej kapusty,

  • 1 łyżka mąki,

  • sól i pieprz,

  • 140 g parzonego boczku (może być paczkowany pokrojony w plasterki),

  • około 3/4 - 1 szklanki wody lub bulionu, rosołu,

  • 1 - 2 łyżeczki soku z cytryny,

  • 1 łyżeczka syropu klonowego, miodu lub brązowego cukru,

  • 1 łyżka masła,

  • pęczek koperku.

Młoda kapusta z koperkiem i boczkiem - przygotowanie

Pokrój kapustę na cztery części, następnie opłucz i pokrój w półcentymetrowe paski. Wrzuć do garnka, dopraw solą i pieprzem, dodaj wodę, syrop klonowy (miód lub cukier) i zagotuj. Przykryj garnek i gotuj przez 7-10 minut, mieszając 2-3 razy. Na koniec dodaj sok z cytryny.

W tym samym czasie na patelni usmaż pokrojony w kostkę boczek (około 5 minut), a pod koniec smażenia dodaj łyżkę masła.

Dodaj mąkę do boczku i smaż  przez około minutę. Stopniowo dodawaj wodę z kapusty i mieszaj, aż mąka się rozpuści. Wlej do garnka, wymieszaj i zagotuj.

Na koniec dodaj posiekany koperek (łyżkę zostaw na ziemniakach). Podawaj z młodymi ziemniakami i posyp koperkiem.

Obserwuj nas w
autor
Dzięciołowska Marcelina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy