Żadna kapusta, gołąbki w tych liściach smakują 100 razy lepiej. Po prostu obłędne

Zapomnij o gołąbkach z kapustą. Poznaj przepis i zawiń mięsny farsz w zupełnie inny, sezonowy składnik. Smak oraz uznanie wśród domowników gwarantowane. Wiosną i latem gołąbki będziesz robić tylko w ten sposób.
Gołąbki inaczej
Gołąbki są jednym z głównych dań kuchni polskiej. Każdy, kto raz ich spróbował, przepadł bez reszty, bo są tak smaczne. Zachwycają również formą podania i niezwykłą prostotą przygotowania. O tym wiedzą przecież wszyscy.
Wszyscy mają również świadomość, że farsz zawinięty jest w kapustę. Dysponujemy przepisem, który tej regule zaprzecza. Istnieje bowiem lepszy składnik, w który można zawinąć mięso. Dowiesz się o nim więcej z dalszej części tekstu. Wskażemy także sposób na przygotowanie z niego gołąbków.

Kapusta niepotrzebna
Kluczowym składnikiem zawijanych gołąbków, jak zaznaczyliśmy na początku, jest kapusta. Jej liście zamykając farsz, nadają całemu daniu odpowiedniej formy oraz smaku. Nikt nie powiedział jednak, że muszą to być liście akurat tego warzywa.
Dlatego polecamy sięgnąć po składnik, na który akurat trwa sezon. Jest nim czosnek niedźwiedzi, którego liście świetnie sprawdzą się także w wypadku gołąbków. Dodatek sprawi, że gołąbki będą obłędne w smaku!
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 350 g mielonego mięsa wieprzowego
- 60 g ryżu
- 1 jajko
- liście czosnku niedźwiedziego
- 400 g passaty passaty pomidorowej
- ½ szklanki wody
- ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 10 g koncentratu pomidorowego
- pieprz
- sól

Przepis na gołąbki w liściach czosnku niedźwiedziego
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedź go i przełóż do miski. Dodaj mięso i wbij jajko. Całość przypraw pieprzem i solą. Wymieszaj składniki na jednolitą masę. Liście czosnku niedźwiedziego umyj, wysusz i ułóż na czystym blacie. Na każdym z nich ułóż uformowanego z mięsa podłużnego pulpeta. Zawiń podobnie jak gołąbki.
Do dużego garnka wlej passatę oraz wodę. Dodaj koncentrat oraz mieloną paprykę, sól i pieprzem. Gotuj składniki, mieszając od czasu do czasu. Kiedy powstanie jednolity, gęsty sos, przełóż do niego gołąbki. Gotuj je na średnim ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie obróć je na drugą stronę i gotuj przez 15 minut. Gotowe podawaj na obiad.
Niedawno opisywaliśmy ciekawy sposób na gotowanie kalafiora oraz zdradziliśmy łatwy przepis na ciasto z rabarbarem.






































