Dodaję 2 łyżki do ugotowanych ziemniaków. Wychodzą tak dobre, że można je jeść bez dodatków

Ziemniaki to bardzo uniwersalny produkt, który jest świetnym materiałem na dodatek do obiadu, lecz nie tylko. Mogą być podane w wersji gotowanej, smażonej lub pieczonej. Wszystkie będą smaczne, ale skupimy się tylko na tej ostatniej. Warto do pieczonych ziemniaków dodać dwa niestandardowe składniki, aby jeszcze bardziej podbić smak tej przekąski.
Co przygotować z ziemniaków?
Czy wiedzieliście, że 4 września 2011 roku w Somerset odnotowano największego ziemniaka na świecie? Podczas National Gardening Show niejaki Peter Glazebrook pochwalił się wyhodowanym przez niego ziemniakiem, który ważył prawie 5 kg, a konkretnie 4,98 kg. Oczywiście warzywo to zostało wpisane do Księgi rekordów Guinnessa.
Wróćmy jednak do kwestii kulinarnych. Ziemniaki mogą być oczywiście podstawa do zrobienia placków ziemniaczanych, które można podać np. z sosem mięsnym, z pieczarkami i serem lub bez żadnych dodatków. Świetną opcją jest również zapiekanka ziemniaczana z innymi warzywami i kurczakiem.
Dodatek do obiadu w postaci ziemniaków jest bardzo ważny. W wersji pieczonej są przepyszne. Okazuje się, że jeśli dodamy dwa niestandardowe składniki, to ich smak jeszcze bardziej się polepszy. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis.

Pieczone ziemniaki z miodem i czosnkiem
Miód i czosnek dodatkiem do ziemniaków? Tak, to jak najbardziej możliwe. Czy taką przekąską będzie smaczna? Jeśli odpowiednio ją przyrządzicie, to z pewnością tak. Dzięki dodaniu tych dwóch niestandardowych składników ziemniaki będą miały pikantny, ale jednocześnie też słodkawy i mocno wyczuwalny smak i aromat. Do przygotowania takiej przekąski będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 4-5 łyżek oleju lub oliwy
- 2 łyżki miodu
- 4-5 ząbków czosnku
- przyprawy do smaku

Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszne pieczone ziemniaki?
Tak przygotowane pieczone ziemniaki będą idealną przekąską na wieczór.
W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki, myjemy je i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie należy je lekko podgotować, a konkretnie przez 5 minut. W międzyczasie w osobnej misce łączymy olej z miodem oraz ze świeżo rozgniecionymi ząbkami czosnku. Dodajemy również ulubione przyprawy. Wszystko razem mieszamy, dodając jednocześnie odrobinę wody.
Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy przygotowana marynatę. Możemy je trochę pomieszać. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Po 25 minut należy je przemieszać, aby się odpowiednio upiekły. Pieczemy je do momentu, aż zmiękną.
Tak przygotowana przekąska w postaci pieczonych ziemniaków z miodem i czosnkiem będzie nie tylko smaczna, ale też zdrowa.
Sprawdź przepis na pyszne ciasteczka wielkanocne. Zobacz, jak zrobić piękne marmurkowe pisanki.






































