Młoda kapusta zapiekana w piekarniku
Młoda kapusta wcale nie musi być jedynie podawana w zasmażanej wersji - można przygotować z niej coś zupełnie innego. W poniższym wydaniu, z dodatkiem sera i sosu na bazie octu balsamicznego, może być samodzielnym posiłkiem. Jest aromatyczna, sycąca i przepyszna.
Młoda kapusta jest popularnym sezonowym warzywem, które pojawia się na stołach większości z nas. Jej delikatny smak, większa miękkość i łatwość obróbki są głównymi powodami, przez które jest tak wyjątkowo lubiana.
Najczęściej jednak przygotowuje się z niej dodatek do obiadu, zasmażając z masłem. Jeśli znudził ci się taki sposób, sprawdź, jak smakuje w innym wydaniu. W tym celu świetnie sprawdzi się receptura zaprezentowana poniżej.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pieczoną młodą kapustę
Brakuje ci przepysznych kulinarnych wieści? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych ciekawostek. W tym artykule wyjawiamy, dlaczego warto na godzinę przed snem zjeść odrobinę orzechów. Ten tekst poświęcony wodzie - zdrowsze jest picie jej zimnej czy ciepłej?
Składniki:
-
1 młoda kapusta
-
dwie łyżki octu balsamicznego
-
100 g sera parmezan lub pecorino
-
1 łyżka miodu
-
sól
-
pieprz
-
olej
Zacznij od wyłożenia blachy papierem do pieczenia. Zawczasu rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza, aby skrócić czas potrzebny do cieszenia się smakiem kapusty . Warto ustawić również funkcję termo obieg.
Kapustę obierz z wierzchnich, brzydkich liści. Umyj ją, przetnij na pół i usuń z połówek głąba, który nie zmięknie w piekarniku. Kapustę przekrój następnie w ćwiartki oraz na ósemki. Ułóż je na blaszce do pieczenia.
Olej, ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz wymieszaj na jednolity sos. Każdy plaster posmaruj sosem i posyp świeżo startym serem. Piecz przez 15 minut, aż ser zbrązowieje. Smacznego.
Źródło: canva.com/yuliyagontar
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se.pl