Smakosze.pl Przepisy Młoda kapusta zapiekana w piekarniku
canva.com/Изображения пользователя Ivanna Pavliuk

Młoda kapusta zapiekana w piekarniku

22 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Młoda kapusta wcale nie musi być jedynie podawana w zasmażanej wersji - można przygotować z niej coś zupełnie innego. W poniższym wydaniu, z dodatkiem sera i sosu na bazie octu balsamicznego, może być samodzielnym posiłkiem. Jest aromatyczna, sycąca i przepyszna.

Młoda kapusta jest popularnym sezonowym warzywem, które pojawia się na stołach większości z nas. Jej delikatny smak, większa miękkość i łatwość obróbki są głównymi powodami, przez które jest tak wyjątkowo lubiana.

Najczęściej jednak przygotowuje się z niej dodatek do obiadu, zasmażając z masłem. Jeśli znudził ci się taki sposób, sprawdź, jak smakuje w innym wydaniu. W tym celu świetnie sprawdzi się receptura zaprezentowana poniżej.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pieczoną młodą kapustę

Brakuje ci przepysznych kulinarnych wieści? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych ciekawostek. W tym artykule wyjawiamy, dlaczego warto na godzinę przed snem zjeść odrobinę orzechów. Ten tekst poświęcony wodzie - zdrowsze jest picie jej zimnej czy ciepłej?

Składniki:

  • 1 młoda kapusta

  • dwie łyżki octu balsamicznego

  • 100 g sera parmezan lub pecorino

  • 1 łyżka miodu

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od wyłożenia blachy papierem do pieczenia. Zawczasu rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza, aby skrócić czas potrzebny do cieszenia się smakiem kapusty . Warto ustawić również funkcję termo obieg.

Kapustę obierz z wierzchnich, brzydkich liści. Umyj ją, przetnij na pół i usuń z połówek głąba, który nie zmięknie w piekarniku. Kapustę przekrój następnie w ćwiartki oraz na ósemki. Ułóż je na blaszce do pieczenia.

Olej, ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz wymieszaj na jednolity sos. Każdy plaster posmaruj sosem i posyp świeżo startym serem. Piecz przez 15 minut, aż ser zbrązowieje. Smacznego.

Pieczona kapusta
undefined

Źródło: canva.com/yuliyagontar

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy