Smakosze.pl Przepisy Mój dziadek nigdy nie gotował grochówki w garnku. Miał inny, 100 razy lepszy patent
YouTube/@DAMIANKUCHNIAODKUCHNI

Mój dziadek nigdy nie gotował grochówki w garnku. Miał inny, 100 razy lepszy patent

14 listopada 2023

Grochówka jest znakomitą zupą na jesień i zimę. Syci, rozgrzewa i może być tak gęsta, że łyżka w niej stoi. Mój dziadek gotował grochówkę, której smak pamiętam do dziś. Jednak do gotowania nie używał garnka. Polecam patent dziadka na sycącą grochówkę.

Grochówka rozgrzeje i nasyci

Grochówka potrafi rozgrzać i nasycić jak żadna inna zupa. Gęsta, aromatyczna i pachnąca majerankiem oraz jałowcem, to jeden ze smaków mojego dzieciństwa . Taka zupa wystarczała w zupełności za cały obiad. Była pożywna i niezwykle smaczna.

Prawdziwym mistrzem w gotowaniu grochówki był mój dziadek. Senior miał swój sprawdzony przepis, którego efektem się wszyscy zachwycali. Co ciekawe, dziadek do gotowania grochówki nie używał garnka. Zupę gotował w kociołku na ognisku, a dzięki temu grochówka nabierała swojskiego smaku. Polecam recepturę dziadka na doskonałą grochówkę.

grochówka
YouTube/@DAMIANKUCHNIAODKUCHNI
To najprostszy przepis na ciasto drożdżowe. Jest tak pyszne, że robię ja praktycznie co tydzień

Jak ugotować grochówkę w kociołku?

Składniki:

  • 400 g grochu
  • 3 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • jałowiec
  • majeranek
  • pieprz czarny
  • 500 g kiełbasy myśliwskiej
  • 500 g żeberek
  • 200 g boczku
  • 2 cebule
  • 6 ziemniaków
  • kawałek selera
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku

Groch płuczemy i zalewamy wodą. Zostawiamy wcześniej na całą noc. Groch wlewamy do kociołka, wody powinno być tyle, by przykryła mięso i groch . Dodajemy przyprawy i wstawiamy na ognisko. Od czasu do czasu mieszamy.

Dodajemy pokrojone warzywa, podsmażony boczek, kiełbasę i cebulę. Gdy ziemniaki będą miękkie, to zupa jest już niemal gotowa. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i dorzucamy sporo majeranku.

Grochówka z kociołka smakuje każdemu

Grochówka pachnie czosnkiem, majerankiem i jałowcem. Groch i mięso sprawia, że zupa jest bardzo pożywna . Syci na długie godziny i z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. Sposób przyrządzania, czyli gotowania w kociołku na ogniu ma wpływ na smak tej potrawy.

Grochówka pachnie ogniskiem i ma smak, który długo się pamięta. Polecam ten przepis dziadka na tę zupę. Kociołek, ognisko i wyborne produkty dadzą pyszny efekt. Tę grochówkę naprawdę się je ze smakiem . Pisaliśmy o  wyśmienitej grochówce z czasów dzieciństwa. Podawaliśmy przepis na szybką grochówkę.

grochówka
YouTube/@DAMIANKUCHNIAODKUCHNI

Źródło: YouTube/@DAMIANKUCHNIAODKUCHNI

Ułóż mięso w takiej foremce i zapiecz. Ten obiad to hit w moim domu, smakuje lepiej niż kotlety mielone
Bosacka spojrzała na skład Burgera Drwala z McDonald's i zamarła. Teraz ostrzega wszystkich Polaków
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy