Mój dziadek nigdy nie gotował grochówki w garnku. Miał inny, 100 razy lepszy patent
Grochówka jest znakomitą zupą na jesień i zimę. Syci, rozgrzewa i może być tak gęsta, że łyżka w niej stoi. Mój dziadek gotował grochówkę, której smak pamiętam do dziś. Jednak do gotowania nie używał garnka. Polecam patent dziadka na sycącą grochówkę.
Grochówka rozgrzeje i nasyci
Grochówka potrafi rozgrzać i nasycić jak żadna inna zupa. Gęsta, aromatyczna i pachnąca majerankiem oraz jałowcem, to jeden ze smaków mojego dzieciństwa . Taka zupa wystarczała w zupełności za cały obiad. Była pożywna i niezwykle smaczna.
Prawdziwym mistrzem w gotowaniu grochówki był mój dziadek. Senior miał swój sprawdzony przepis, którego efektem się wszyscy zachwycali. Co ciekawe, dziadek do gotowania grochówki nie używał garnka. Zupę gotował w kociołku na ognisku, a dzięki temu grochówka nabierała swojskiego smaku. Polecam recepturę dziadka na doskonałą grochówkę.
Jak ugotować grochówkę w kociołku?
Składniki:
- 400 g grochu
- 3 liście laurowe
- ziele angielskie
- jałowiec
- majeranek
- pieprz czarny
- 500 g kiełbasy myśliwskiej
- 500 g żeberek
- 200 g boczku
- 2 cebule
- 6 ziemniaków
- kawałek selera
- 2 pietruszki
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
Groch płuczemy i zalewamy wodą. Zostawiamy wcześniej na całą noc. Groch wlewamy do kociołka, wody powinno być tyle, by przykryła mięso i groch . Dodajemy przyprawy i wstawiamy na ognisko. Od czasu do czasu mieszamy.
Dodajemy pokrojone warzywa, podsmażony boczek, kiełbasę i cebulę. Gdy ziemniaki będą miękkie, to zupa jest już niemal gotowa. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i dorzucamy sporo majeranku.
Grochówka z kociołka smakuje każdemu
Grochówka pachnie czosnkiem, majerankiem i jałowcem. Groch i mięso sprawia, że zupa jest bardzo pożywna . Syci na długie godziny i z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. Sposób przyrządzania, czyli gotowania w kociołku na ogniu ma wpływ na smak tej potrawy.
Grochówka pachnie ogniskiem i ma smak, który długo się pamięta. Polecam ten przepis dziadka na tę zupę. Kociołek, ognisko i wyborne produkty dadzą pyszny efekt. Tę grochówkę naprawdę się je ze smakiem . Pisaliśmy o wyśmienitej grochówce z czasów dzieciństwa. Podawaliśmy przepis na szybką grochówkę.
Źródło: YouTube/@DAMIANKUCHNIAODKUCHNI