To najprostszy przepis na ciasto drożdżowe. Jest tak pyszne, że robię ja praktycznie co tydzień
Szukacie łatwego przepisu na ciasto drożdżowe? Niedawno trafiłam na taki w internecie. Do puszystej masy dodawało się smaczne, jesienne owoce, a efekt miał znakomity. Wypiek na tak nam się spodobał, że na stałe trafił do listy ulubionych smakołyków.
Ciasto drożdżowe może zrobić każdy
Tego ciasto drożdżowego nie powstydziłaby się żadna z babć. Choć początkowo nie miałam ochoty na sporządzanie zaczynu i żmudne wyrabianie masy, postanowiłam spróbować. Tym razem bowiem długie wyrastanie miało mnie ominąć.
Wypiek wyróżniał też dodatek owoców. Nie próbowałam chyba wcześniej zmierzyć się z upieczeniem „drożdżówki” z tym składnikiem. Okazało się to jednak bardzo proste, a smak zachwycił mnie od pierwszego kęsa. Co dodałam? Wyjawiam w dalszej części artykułu.
Bosacka spojrzała na skład Burgera Drwala z McDonald's i zamarła. Teraz ostrzega wszystkich PolakówPrzepis na znakomite ciasto drożdżowe z jabłkami
Prosty, a zarazem smaczny wypiek zrobiłam z drożdżowej masy i duszonych jabłek. Wystarczyły zaledwie 3 większe sztuki owocu i kilka podstawowych składników, by w tempie niemal ekspresowym zrobić wybitny deser. Polecam spróbować.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 60 g masła
- 30 g świeżych drożdży
- 125 ml mleka
- 2 żółtka z dużych jajek
- 3 spore jabłka
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Oprócz wymienionych wyżej produktów przyda wam się posmarowana masłem lub wyłożona papierem do pieczenia kwadratowa forma szklana o boku 30 cm. Ułożymy w niej ciasto z jabłkami. Szczegóły wykonania zawarte są w przedstawionej poniżej instrukcji.
Jak zrobić pyszne ciasto drożdżowe? Znam prosty przepis
Mleko doprowadzam do temperatury pokojowej. Kruszę do niego świeże drożdże i wsypuję 1-2 łyżki cukru (biorę z odmierzonej porcji 110 g). Mieszam i odstawiam na 10 minut. W tym czasie do dużej miski przesiewam mąkę przez sito i dodaję sól oraz cukier.
Całą porcję masła topię na głębokiej patelni. Rozczyn wlewam do mąki wraz z żółtkami i łączę. Pod koniec wlewam połowę stopionego masła — nie może być jednak gorące. Wyrabiam starannie, miskę przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę.
Na drugiej części tłuszczu smażę obrane ze skórki starte na tarce o większych oczkach jabłka. Pod koniec duszenia dodaję cynamon. Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko wyrabiam na oprószonej dodatkową porcją mąki desce i formuję z niego prostokąt.
Układam na nim owocową masę i zawijam. Tnę na kawałki o grubości 3-4 cm i ciasno układam w przygotowanej wcześniej formie. Odstawiam na 10 minut, po czym piekę przez 45 w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Jak podać ciasto drożdżowe z jabłkami?
Przed końcem pieczenia, a dokładnie na 15 minut przed wyjęciem blachy, można posypać deser płatkami migdałów. Jednak i bez nich będzie smacznie. Wystarczy oprószyć ostudzone ciasto cukrem pudrem.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na ciasta. Sprawdźcie jak przyrządzić deser z gruszką — jest wilgotny i bardzo smaczny. Być może skusi was też receptura na ciasto drożdżowe z waniliową kruszonką.