Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To najprostszy przepis na ciasto drożdżowe. Jest tak pyszne, że robię ja praktycznie co tydzień

To najprostszy przepis na ciasto drożdżowe. Jest tak pyszne, że robię ja praktycznie co tydzień

Przepis na ciasto drożdżowe
YT/Henia Foks

Szukacie łatwego przepisu na ciasto drożdżowe? Niedawno trafiłam na taki w internecie. Do puszystej masy dodawało się smaczne, jesienne owoce, a efekt miał znakomity. Wypiek na tak nam się spodobał, że na stałe trafił do listy ulubionych smakołyków.

Ciasto drożdżowe może zrobić każdy

Tego ciasto drożdżowego nie powstydziłaby się żadna z babć. Choć początkowo nie miałam ochoty na sporządzanie zaczynu i żmudne wyrabianie masy, postanowiłam spróbować. Tym razem bowiem długie wyrastanie miało mnie ominąć.

Wypiek wyróżniał też dodatek owoców. Nie próbowałam chyba wcześniej zmierzyć się z upieczeniem „drożdżówki” z tym składnikiem. Okazało się to jednak bardzo proste, a smak zachwycił mnie od pierwszego kęsa. Co dodałam? Wyjawiam w dalszej części artykułu.

Pyszne ciasto drożdżowe.jpg
YT/Henia Foks
Bosacka spojrzała na skład Burgera Drwala z McDonald's i zamarła. Teraz ostrzega wszystkich Polaków

Przepis na znakomite ciasto drożdżowe z jabłkami

Prosty, a zarazem smaczny wypiek zrobiłam z drożdżowej masy i duszonych jabłek. Wystarczyły zaledwie 3 większe sztuki owocu i kilka podstawowych składników, by w tempie niemal ekspresowym zrobić wybitny deser. Polecam spróbować.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 60 g masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • 125 ml mleka
  • 2 żółtka z dużych jajek
  • 3 spore jabłka
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Oprócz wymienionych wyżej produktów przyda wam się posmarowana masłem lub wyłożona papierem do pieczenia kwadratowa forma szklana o boku 30 cm. Ułożymy w niej ciasto z jabłkami. Szczegóły wykonania zawarte są w przedstawionej poniżej instrukcji.

Jak zrobić pyszne ciasto drożdżowe? Znam prosty przepis

Mleko doprowadzam do temperatury pokojowej. Kruszę do niego świeże drożdże i wsypuję 1-2 łyżki cukru (biorę z odmierzonej porcji 110 g). Mieszam i odstawiam na 10 minut. W tym czasie do dużej miski przesiewam mąkę przez sito i dodaję sól oraz cukier.

Całą porcję masła topię na głębokiej patelni. Rozczyn wlewam do mąki wraz z żółtkami i łączę. Pod koniec wlewam połowę stopionego masła — nie może być jednak gorące. Wyrabiam starannie, miskę przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę.

Na drugiej części tłuszczu smażę obrane ze skórki starte na tarce o większych oczkach jabłka. Pod koniec duszenia dodaję cynamon. Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko wyrabiam na oprószonej dodatkową porcją mąki desce i formuję z niego prostokąt.

Układam na nim owocową masę i zawijam. Tnę na kawałki o grubości 3-4 cm i ciasno układam w przygotowanej wcześniej formie. Odstawiam na 10 minut, po czym piekę przez 45 w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Jak podać ciasto drożdżowe z jabłkami?

Przed końcem pieczenia, a dokładnie na 15 minut przed wyjęciem blachy, można posypać deser płatkami migdałów. Jednak i bez nich będzie smacznie. Wystarczy oprószyć ostudzone ciasto cukrem pudrem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na ciasta. Sprawdźcie jak przyrządzić deser z gruszką — jest wilgotny i bardzo smaczny. Być może skusi was też receptura na ciasto drożdżowe z waniliową kruszonką.

Masa na ciasto drożdżowe.jpg
YT/Henia Foks