Smakosze.pl

YT/Tata Rządzi W Kuchni

Ułóż mięso w takiej foremce i zapiecz. Ten obiad to hit w moim domu, smakuje lepiej niż kotlety mielone

14 Listopada 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Klasyczne kotlety mielone nie są tak smaczne, jak prosty obiad z piekarnika z kilkoma dodatkami. Zrobienie dania nie zajmie wam wiele czasu, a wystarczy go nawet dla 8 osób. Idealnie zatem sprawdzi się, gdy spotka się cała rodzina. Warto spróbować.

Proste danie zamiast kotletów mielonych

Nigdy nie lubiłam formowania mięsnych kulek. Jeśli tylko mogłam, wybierałam prostsze dania jednogarnkowe. Gdy w końcu trafiłam na patent polegający na upieczeniu potrawy z mielonego mięsa, musiałam spróbować. Autor kanału YouTube Tata Rządzi W Kuchni pokazał bardzo proste danie.

Oprócz wizji zaoszczędzenia czasu, do wykonania zachęciły mnie dodatki, które zostały zaproponowane. Trochę je jednak zmodyfikowałam. Co umieściłam w mojej potrawie? Dowiecie się czytając zamieszczony poniżej przepis.

Obiad z mięsa mielonego.jpg
YT/Tata Rządzi W Kuchni
Boczek w słoiku

Natrzyj boczek przyprawami i wsadź do słoików. Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego, mąż ciągle o to prosi

CZYTAJ DALEJ

Obiad lepszy niż niejedne kotlety mielone

Babka mięsna z dodatkiem pieczarek i sera żółtego będzie idealnym pomysłem na obiad dla licznej gromady. Wykonuje się ją szybciej niż kotlety mielone, a smaków również znacznie lepiej. Gorąco polecam.

  • 500 g mięsa z szynki wieprzowej
  • 160 g piersi z kurczaka
  • 150 g boczku wędzonego w plasterkach
  • 2 duże jajka
  • 2 czerstwe bułki
  • 200 ml mleka
  • 200 g pieczarek
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g sera żółtego
  • 30 g łagodnej musztardy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • olej rzepakowy do smażenia

Oprócz składników wymienionych powyżej przyda się jeszcze forma z kominem o średnicy 30 cm. Wypełnimy ją składnikami i przyrządzimy nie lada rarytas. W dalszej części artykułu znajdziecie pełną instrukcje wykonania.

Jak zrobić obiad z mięsa mielonego? Zapomnicie o kotletach

Zaczynam od zalania bułek mlekiem. Odstawiam je na kwadrans, w międzyczasie przygotowując mięso. Korzystając z malaksera, rozdrabniam osobno szynkę wieprzową z 1 jajkiem oraz pierś kurczaka z drugą sztuką nabiału.

Obie masy łączę ze sobą i dodaję sypkie przyprawy oraz musztardę. Odstawiam. Cebulę i czosnek pozbawiam łupin. Siekam. Pieczarki kroję w plastry. Na patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oleju. Podsmażam na nim cebulę z grzybami, a pod koniec — gdy już znacznie zmniejszą objętość — dodaję jeszcze czosnek.

Zdejmuję patelnię po mniej więcej minucie smażenia. Ser żółty ścieram na tarce o większych oczkach. Doprawione mięsa mieszam z odciśniętymi z płynu bułkami. W formie układam plastry boczku tak, aby jeden z końców znajdował się na kominie, a drugi na rancie naczynia.

Staram się umieścić je równomiernie na całym obwodzie blachy. Teraz wykładam połowę mięsnej masy. Wyrównuję ją zwilżonymi dłońmi, po czym posypuję połową porcji sera żółtego. Układam farsz z patelni i resztę serowych wiórków oraz drugą część mięsa.

Teraz przykrywam mięso boczkiem, tak aby nie było go widać. Całość wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Piekę przez 25 minut. Przez ostatnie 10 minut ustawiam funkcję grill, by zrumienić wierzch.

Jak podać babkę z mięsa mielonego?

Danie znakomicie sprawdzi się z warzywnymi dodatkami. Podajcie je z ulubioną surówką i ziemniaki z wody lub pieczonymi łódeczkami. Możecie też serwować babkę z kaszą ugotowaną na sypko i duszonymi warzywami.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na kotlety mielone. Sprawdźcie jak przyrządzić je w piekarniku. Być może skuszą was też znakomite kotlety mielone z serem żółtym i ogórkiem kiszonym .

Podaj zamiast kotletów mielonych.jpg
YT/Tata Rządzi W Kuchni
Mcdonalds

McDonalds reaguje na historię emerytki z Warszawy. Padła wyjątkowa deklaracja

CZYTAJ DALEJ
Obiad z jednej patelni

Smażę kiełbasę razem z cebulą i dodaję kilka dodatków. Ten tani obiad zrobisz z jednej patelni

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przepis na tę sałatkę dostałam od cioci. Moja rodzina mówi, że smakuje lepiej niż jarzynowa
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż cebulę na pokrywce i pokrój. Potem wrzuć ją na patelnię, ten patent zdobywa popularność
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przepis na tę sałatkę dostałam od cioci. Moja rodzina mówi, że smakuje lepiej niż jarzynowa
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż cebulę na pokrywce i pokrój. Potem wrzuć ją na patelnię, ten patent zdobywa popularność
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >