Smakosze.pl Przepisy Mój skyrnik robię tylko z 3 składników. Jest niskokaloryczny i nie ma w sobie grama mąki
Fot. YouTube/Uwaga Gotuję

Mój skyrnik robię tylko z 3 składników. Jest niskokaloryczny i nie ma w sobie grama mąki

6 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zapomnij na chwilę o tradycyjnym serniku i przygotuj skyrnik. Ten lekki deser zachwyca całą rodzinę i nie będą mogli uwierzyć, z czego go przygotowałaś. Poznaj przepis i upiecz to ciasto nawet dzisiaj. To jeszcze nigdy nie było tak łatwe.

Skyrnik, czyli sernik inaczej

Sernik jak sama nazwa wskazuje, przygotowywany jest z sera , a dokładnie z twarogu. Natomiast skyrnik to nowatorskie ciasto, którego głównym składnikiem jest jogurt skyr. Właśnie przez to różnica jest kolosalna. Deser nie tylko inaczej smakuje, ale też posiada lżejszą konsystencję.

O wyjątkowym smaku i zaletach skyrnika przekonasz się, kiedy przygotujesz to ciasto sama. Z przepisem umieszczonym poniżej to dziecinne proste i niezbyt czasochłonne.

skyr.jpg
Fot. YouTube/Uwaga Gotuję
Makłowicz robi 1 rzecz z jajkami do masy na mielone. Jego kotlety wychodzą bajecznie puszyste

Zamiast twarogu będzie skyr

Zanim poznasz przepis, musisz dowiedzieć się także, co będzie ci potrzebne. Składników nie ma wiele, bo jest ich tylko trzy. Dzięki czemu ciasto nie kosztuje wiele. Do najważniejszych należy przede wszystkim jogurt skyr i co ciekawe deser przygotowywany jest bez dodatku mąki. Co więc będzie ci potrzebne? O wszystkich produktach i ich proporcjach dowiesz się, kiedy sprawdzisz listę umieszczoną poniżej. Zdjęcia w artykule pochodzą z kanału Uwaga Gotuję , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 500 g naturalnego skyru
  • 4 łyżki cukru (zamiennie można użyć też słodzika)
  • 4 jajka
  • maliny lub inne owoce (opcjonalnie)

Przepis na skyrnik

Zacznij od oddzielenia białek od żółtek i wlej je do osobnych misek. Białka ubij na sztywno za pomocą miksera. Do dużej miski włóż skyr, wsyp cukier i dodaj żółtka. Składniki wymieszaj za pomocą trzepaczki.

Dodaj do nich białka i delikatnie wymieszaj na jednolitą masę. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę i równomiernie ją rozprowadź. Na wierzchu możesz ułożyć umyte owoce.

Całość piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Skyrnik pozostaw do wystygnięcia, a później krój na kawałki i podawaj na deser. Sprawdź, co youtuber sądzi o pierogach z targowiska oraz dowiedz się, dlaczego musisz unikać tej kawy .

gotowy skyrnik.jpg
Fot. YouTube/Uwaga Gotuję
Zamówił pierogi na kultowym targowisku. Przekroił jednego i od razu to poczuł
Schabowe robię tak, jak moja babcia. Nie ma w nich grama mięsa
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy