Moja babcia gotowała najlepszy bigos. Jej sekret tkwił w kapuście, zawsze używała dwóch rodzajów
Co roku w listopadzie gotuję bigos. To danie syci, rozgrzewa i znakomicie smakuje. Bigos gotuję według przepisu babci, która gotowała go z dwóch rodzajów kapusty. Taki jest najlepszy, więc polecam rodzinną recepturę na tę potrawę.
Bigos, który najlepiej smakuje jesienią
Gotowanie bigosu może zająć nam trochę czasu. Jednak warto go poświęcić na przyrządzenie tej znakomitej potrawy. Zwykle w listopadzie biorę się za gotowanie bigosu . Za oknem coraz chłodniej, a to danie wspaniale rozgrzewa i dobrze syci.
Lubię pogrzać porcję bigosu po powrocie do domu. Takie danie jest jak znalazł podczas chłodów i jesiennej szarugi. Polecam przepis mojej babci na bigos, który nie ma sobie równych. Seniorka zawsze przyrządza go z dwóch rodzajów kapusty. Ja też gotuję go w ten sposób, a efekt jest znakomity.
Jak ugotować bigos z dwóch rodzajów kapusty?
Składniki:
- 1 kg kapusty białej
- 1 kg kapusty kiszonej
- 600 ml wody
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście angielskie
- 500 g kiełbasy śląskiej
- 300 g boczku
- 300 g karkówki
- 2 cebule
- ½ słoiczka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka papryki słodkiej
- odrobiny papryki ostrej
Białą kapustę szatkujemy, solimy i gotujemy do miękkości. Szatkujemy też kapustę kiszoną, wrzucamy ją do garnka i zalewamy 600 ml wody. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy 30 minut.
Następnie kiełbasę i boczek kroimy. Podsmażamy z poszatkowaną cebulą na patelni. Teraz do białej kapusty, którą ugotowaliśmy, dodajemy ugotowaną kiszoną . Dorzucamy kiełbasę, boczek i cebulę z patelni. Smażymy też karkówkę i dodajemy ją do pozostałych składników.
Bigos z przepisu babci zachwyca smakiem
Teraz dodajemy przecier pomidorowy, paprykę słodką i ostrą. Doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i mieszamy. Bigos gotujemy 30 minut pod przykryciem . Podajemy go z pieczywem lub z ziemniakami.
Tak przyrządzony bigos ma wyjątkowy smak dzięki kapuście białej i kiszonej. Mnie najbardziej smakuje po ponownym podgrzaniu. Wówczas nabiera jeszcze więcej smaku, który pamiętam z czasów dzieciństwa. Pisaliśmy o bigosie z przepisu Karola Okrasy. Radziliśmy jak zrobić to danie z piekarnika.