Ten sernik robię w każdy weekend. Z jednym dodatkiem nigdy nie opada i zawsze się udaje
Co zrobić, żeby sernik nie opadał i zawsze się udawał? Ja korzystam ze znakomitego przepisu na sernik z wiaderka. Dzięki pewnemu dodatkowi ciasto pięknie wyrasta i nigdy nie opada. Piekę je w każdy weekend. Sernik jest tak smaczny, że trudno go sobie odmówić.
Sernik z kaszą manną nigdy nie opada
Sernik jest jednym z najbardziej lubianych ciast. Delikatny i aksamitny w smaku ma wielu wiernych zwolenników. Smakosze cenią go, bo sernik mona przyrządzić na wiele sposobów. Dodatek czekolady, rodzynek, czy owoców sprawia, że to ciasto cały czas odkrywamy na nowo.
Zdarza się, że sernik opada. Kiedyś też miałam taki problem, ale znalazłam niezawodny przepis. Polecam go każdemu, bo ciasto nie opada i pięknie wyrasta. Wszystko dzięki kaszy manny, którą dodaje do sernika z wiaderka.
Strzelczyk wziął pora i pokazał najlepszy przepis na surówkę. Pasuje do każdego obiaduJak upiec sernik z kaszą manną?
Składniki na ciasto:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki oleju
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera z wiaderka
- 3 jajka
- 1 budyń
- 1 szklanka cukru
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki kaszy manny
- rodzynki
Robienie ciasta zaczynamy od wbicia jajka do miski z mąką. Dolewamy olej, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i kwaśną śmietanę. Składniki dokładnie mieszamy. Teraz większą część ciasta wykładamy do formy, a mniejszą zostawiamy na wierzch.
Następnie robimy masę serową. Do jajek w misce, dosypujemy cukier, mleko, kaszę manną i budyń. Składniki ubijamy i dodajemy ser z wiaderka. Znów składniki ubijamy do powstania gładkiej masy.
Sernik z wiaderka smakuje nie tylko jesienią
Teraz rodzynki wykładamy na ciasto, które włożyliśmy wcześniej do formy. Następnie kładziemy masę serową i wyrównujemy jej powierzchnię. Na koniec dajemy kawałki mniejszej porcji ciasta, którą zrobiliśmy na początku przygotowywania ciasta.
Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut. Potem ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Taki sernik nigdy nie opada, jest pyszny i okazale wygląda. Pisaliśmy o wybornym serniku z rosą. Podawaliśmy też przepis na wyjątkowo puszysty sernik.