Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Podpatrzyłam jak Okrasa robi bigos w pół godziny. Korzystam z przepisu, gdy jestem zabiegana
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 30.10.2023 17:41

Podpatrzyłam jak Okrasa robi bigos w pół godziny. Korzystam z przepisu, gdy jestem zabiegana

bigos
Canva/lvinst, Facebook/Karol Okrasa

Gotowanie bigosu zajmuje zwykle dużo czasu. Trzeba mieć cierpliwość i właśnie wspomniany czas, by ugotować tę wyśmienitą potrawę. Gdy brakuje mi czasu, sięgam po przepis Karola Okrasy na bigos. Przyrządzam to danie szybko, a efekt jest pyszny. 

Bigos od Karola Okrasy ugotujecie w pół godziny

Przyjęło się, że gotowanie bigosu to spore wyzwanie. Trzeba poświęcić na nie dużo czasu, by przyrządzić tę potrawę. Gotowanie  wymaga czasu, a tego miewamy jak na lekarstwo. Czy odpuścić sobie przyrządzanie tej smacznej potrawy z kapusty i mięsa?

Ja, choć zwykle narzekam na brak czasu, to gotuję bigos. Robię go według przepisu od Karola Okrasy. Gotowanie zajmuje mi zaledwie pół godziny. Potrawa jest esencjonalna i wspaniale rozgrzewa w chłodne dni. Ugotujcie bigos tak, jak robi to znany kucharz, czyli z dodatkiem miodu i czerwonego wina. 

bigos
Canva/lvinst
Do kotletów mielonych dodaję te składniki. Danie zyskuje nowy smak, rodzina nie może się nachwalić

Jak ugotować bigos z przepisu Karola Okrasy?

Składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 200 g świeżej białej kapusty
  • 200 g świeżej białej, poszatkowanej
  • 100 g wędzonego boczku
  • 300 g schabu
  • 1 cebula
  • 5 suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka kolendry w ziarnach
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 50 ml sosu worcestershire
  • 100 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki smalcu
  • sól
  • pieprz

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy smalec, sól i pieprz. Z patelni wyjmujemy boczek i dodajemy pokrojoną cebulę, śliwki i kolendrę. Przez chwilę smażymy te składniki i dodajemy poszatkowaną świeżą kapustę, liście laurowe i majeranek.

Podlewamy odrobiną wody i dusimy 5 minut. Kiszoną kapustę siekamy i dodajemy do świeżej kapusty. Razem dusimy, aż odparuje trochę płynu. Pod koniec duszenia dodajemy miód, wino i sos. Smażymy jeszcze 3 minuty na mocnym ogniu. 

Błyskawiczny bigos smakuje obłędnie

Nasz bigos jest już gotowy do podania. Sos worcestershire nadaje mu zupełnie nowego smaku. To drogi produkt, lecz bardzo wydajny. Natomiast miód i czerwone wino fantastycznie podkręcają smak bigosu. 

Możemy go podawać z pieczywem lub ziemniakami. Danie jest bardzo esencjonalne i wyraziste w smaku. Niewątpliwą zaletą bigosu od Karola Okrasy jest szybkość przygotowania tej potrawy. Warto ją wypróbować w swojej kuchni. Pisaliśmy o bigosie z przepisu dziadka. Podawaliśmy przepis na bigos od Jakuba Kuronia. 

bigos
Canva/Dar1930

Źródło: beszamel.se.pl