Moja babcia powinna dostać medal za ten dżem. Robi go z "polskiej cytryny"
Początek września to doskonały moment, by zrobić przetwory. Dlatego teraz sięgam po owoc, który ma więcej witaminy C niż cytryna. Robię z niego dżem i każdemu polecam przepis mojej babci na ten smakołyk.
Dżem z pigwowca pyszny i zdrowy
Skończyły się wakacje, a ja chciałabym zatrzymać smak pysznych owoców na dłużej. Najlepszym sposobem na to jest zrobienie przetworów. Smaczne dżemy, konfitury, czy soki będą jak znalazł na długie zimowe wieczory. Tradycją w moim domu stało się robienie dżemu z pigwowca według przepisu babci . Pigwowiec to owoc , który ma więcej witaminy C od cytryny.
Tak jak ona wyróżnia się żółtym kolorem, ale ma bardziej okrągły kształt. Ten owoc trochę przypomina jabłko. Pigwowiec wyróżnia się też kwaskowatym smakiem i bywa mylony z pigwą. Pigwowiec bogaty jest w pektyny i do robienia z niego dżemów nie potrzeba żadnych środków żelujących. Ten owoc ma działanie przeciwzapalne i też świetnie wzmacnia odporność.
Dżem z pigwowca najlepszy
Warto przypomnieć, że pigwa to drzewa, a pigwowiec to krzew. W Polsce zwykle występuje pigwowiec japoński, który jest odporny na mrozy. Krzew kwitnie na czerwono, a jego kwiaty mają intensywny, dość ciężki zapach. Pigwowiec jest świetnym dodatkiem do dżemów, ale można go też dodać do herbaty.
Pomoże podczas przeziębienia, wzmocni odporność i sprawdzi się, gdy dokuczają nam zajady. Dżem z pigwowca robię w niezwykle prosty sposób . Kilka składników, niewiele pracy w kuchni i znakomity smakołyk wkrótce jest gotowy. Będzie jak znalazł na jesień i zimę. Poniżej znajdziesz przepis mojej babci na dżem z pigwowca.
Jak zrobić dżem z pigwowca?
Składniki:
- 2 kg owoców pigwowca
- 4-5 szklanek cukru
- 2 szklanki wody
- opcjonalnie 3 jabłka
Przygotowanie przetworów zacznij od rozmrożenia. Wcześniej trzeba to zrobić, bo owoce są bardzo twarde i bez mrożenia trudno się je kroi . Umyj je i pokrój w kostkę. Nie trzeba obierać owoców ze skórki. Następnie w garnku z grubym dnem zagotuj wodę i wymieszaj z cukrem. Dołóż pokrojone owoce, gdy się zaczną gotować, zmniejsz moc palnika. Można dołożyć też pokrojone jabłko.
Po 2 godzinach gotowania owoce będą już lekko rozgotowane. Gdy ostygną, to stężeją. Im dłużej pigwowiec się gotuje, tym nabiera ciemniejszego koloru . Gorący dżem przełóż do wyparzonych wcześniej słoiczków. Zakręć i ustaw do góry dnem. Nie pasteryzuj, bo i tak szybko go zjesz. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszny chleb dyniowy. Podawaliśmy też doskonały przepis na sałatkę ziemniaczaną.
Źródło: agumama.pl, home.morele.net