Smakosze.pl Przepisy Moja babcia powinna dostać medal za ten dżem. Robi go z "polskiej cytryny"
Fot. Shutterstock/omphoto

Moja babcia powinna dostać medal za ten dżem. Robi go z "polskiej cytryny"

5 września 2024

Początek września to doskonały moment, by zrobić przetwory. Dlatego teraz sięgam po owoc, który ma więcej witaminy C niż cytryna. Robię z niego dżem i każdemu polecam przepis mojej babci na ten smakołyk.

Dżem z pigwowca pyszny i zdrowy

Skończyły się wakacje, a ja chciałabym zatrzymać smak pysznych owoców na dłużej. Najlepszym sposobem na to jest zrobienie przetworów. Smaczne dżemy, konfitury, czy soki będą jak znalazł na długie zimowe wieczory. Tradycją w moim domu stało się robienie dżemu z pigwowca według przepisu babci . Pigwowiec to owoc , który ma więcej witaminy C od cytryny.

Tak jak ona wyróżnia się żółtym kolorem, ale ma bardziej okrągły kształt. Ten owoc trochę przypomina jabłko. Pigwowiec wyróżnia się też kwaskowatym smakiem i bywa mylony z pigwą. Pigwowiec bogaty jest w pektyny i do robienia z niego dżemów nie potrzeba żadnych środków żelujących. Ten owoc ma działanie przeciwzapalne i też świetnie wzmacnia odporność.

pigwowiec
Fot. Canva/LoggaWiggler
Weź do ręki, zmiel i rozsyp po pokojach. Szukające schronienia na zimę szczury nie wejdą do domu

Dżem z pigwowca najlepszy

Warto przypomnieć, że pigwa to drzewa, a pigwowiec to krzew. W Polsce zwykle występuje pigwowiec japoński, który jest odporny na mrozy. Krzew kwitnie na czerwono, a jego kwiaty mają intensywny, dość ciężki zapach. Pigwowiec jest świetnym dodatkiem do dżemów, ale można go też dodać do herbaty.

Pomoże podczas przeziębienia, wzmocni odporność i sprawdzi się, gdy dokuczają nam zajady. Dżem z pigwowca robię w niezwykle prosty sposób . Kilka składników, niewiele pracy w kuchni i znakomity smakołyk wkrótce jest gotowy. Będzie jak znalazł na jesień i zimę. Poniżej znajdziesz przepis mojej babci na dżem z pigwowca.

Jak zrobić dżem z pigwowca?

Składniki:

  • 2 kg owoców pigwowca
  • 4-5 szklanek cukru
  • 2 szklanki wody
  • opcjonalnie 3 jabłka

Przygotowanie przetworów zacznij od rozmrożenia. Wcześniej trzeba to zrobić, bo owoce są bardzo twarde i bez mrożenia trudno się je kroi . Umyj je i pokrój w kostkę. Nie trzeba obierać owoców ze skórki. Następnie w garnku z grubym dnem zagotuj wodę i wymieszaj z cukrem. Dołóż pokrojone owoce, gdy się zaczną gotować, zmniejsz moc palnika. Można dołożyć też pokrojone jabłko.

Po 2 godzinach gotowania owoce będą już lekko rozgotowane. Gdy ostygną, to stężeją. Im dłużej pigwowiec się gotuje, tym nabiera ciemniejszego koloru . Gorący dżem przełóż do wyparzonych wcześniej słoiczków. Zakręć i ustaw do góry dnem. Nie pasteryzuj, bo i tak szybko go zjesz. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszny chleb dyniowy. Podawaliśmy też doskonały przepis na sałatkę ziemniaczaną.

dżem z pigwowca
Fot. Canva/Sarsmis


Źródło: agumama.pl, home.morele.net

Mąż miał dość zwykłych mielonych. Zrobiłam kotlety z tego przepisu, okazały się strzałem w 10
Zapomniany owoc, który poprawia pamięć. Niedługo zacznie się sezon
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy