Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź mąkę, drożdże i dynię. Rodzina pokocha ten przepis
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 04.09.2024 21:00

Weź mąkę, drożdże i dynię. Rodzina pokocha ten przepis

chleb dyniowy
Fot. Shutter/Arina P Habich

Żółty, słodkawy, aromatyczny i bardzo zdrowy. Taki jest ten chleb z dodatkiem dyni. To świetne sezonowe pieczywo, które łatwo przygotować w warunkach domowych.

Pieczywo dyniowe

W sklepach ze zdrową żywnością i internetowych delikatesach można swobodnie kupić mąkę dyniową. Ale ten chleb oparty jest nie na niej, a na mące pszennej. Zawiera natomiast samą świeżą dynię. Czyż to nie niezwykłe?

Prócz niej ma też pestki dyni – niezwykle zdrowy oleisty dodatek. Warto sięgnąć po mąkę o wyższym numerze, bardziej pełnoziarnistą. Dzięki temu takie domowe pieczywo będzie okazem zdrowia.

chleb z dyni z pestkami
fot. Canva
Babcia zawsze dodawała do powideł. 2 łyżki produktu wzmacniają smak

Chleb z dyni

Chleb dyniowy to w pewnym sensie wariacja na temat ciast na bazie warzyw, takich jak znane dobrze marchewkowe. Jest jednak mniej słodki, a przez to ma szersze spektrum zastosowań. Jest świetną przekąską z powidłami, lecz także podany po włosku – z talerzykiem oleju dyniowego, w którym można go maczać tuż przed zjedzeniem.

Składniki

  • 300 g dyni
  • 200 g pestek dyniowych
  • 700 g mąki chlebowej pszennej
  • 2 opakowania drożdży instant (suszonych)
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka czarnuszki

Dynia w chlebie

Obraną i pozbawioną pestek dynię kroimy w mniejsze kawałki. Ścieramy ją na tarce o grubych okach. Przekładamy do miski i odstawiamy na chwilę.

Do innej miski przesiewamy mąkę. Mieszamy z drożdżami, cukrem, solą, gałką i kurkumą. Zalewamy ½ litra ciepłej wody i mieszamy. Odstawiamy na chwilę, by drożdże wystartowały.

Pestki wykładamy na suchą blachę i podprażamy w temperaturze 200 stopni przez kilka minut. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ciasto zagniatamy, dodajemy dynię i pestki, zostawiając kilka łyżek tych ostatnich. Wyrabiamy na jednolitą masę. 

Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie wysmarowujemy blachę masłem i wysypujemy ją pozostałymi ziarnami dyni. Na blachę wykładamy chleb i odstawiamy jeszcze na 15 minut.

Ciasto posypujemy czarnuszką. Wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Kiedy chleb będzie rumiany z wierzchu, a test patyczka pokaże, że jest suchy w środku, wyłączamy piekarnik i studzimy chleb przy uchylonych drzwiczkach. Po pół godziny przekładamy go na kratkę.

Wypróbuj też przepisy na ciasto marchewkowe i kurczaka duszonego w pomidorach.

chleb z dyni z gałką
fot. Canva