Zapomniany owoc, który poprawia pamięć. Niedługo zacznie się sezon
Sadzimy ją w ogrodach, spotykamy w parkach, ale nie zawsze wiemy, że daje zdrowe i jadalne owoce. Taki los spotkał nieszpułkę, niegdyś popularną przekąskę. Dziś wyciągamy ją z zapomnienia.
Ozdobne drzewo nieszpułki
Podobno 300 lat temu nie była niczym niezwykłym na naszych stołach. W XIX wieku zaś stopniowo wykluczyliśmy ją z naszej diety, by dzisiaj dziwić się brzmieniu tej nazwy. A jednak cały czas nieszpułka znajduje się w naszym otoczeniu.
W szkółkach ogrodniczych można kupić jej sadzonki i nasiona. Spotyka się ją w przestrzeniach zielonych, gdzie, choć rośnie powoli, przyjmuje się łatwo i nie ma dużych wymagań. A w październiku owocuje podobnymi do jabłek owocami z dużą szypułką, które można i warto jadać.
Odkąd znam ten przepis, nie przyrządzam kalafiora inaczej. Jest idealny na obiad i kolacjęNieszpułka – zdrowy owoc
Jak wiele występujących w naszym klimacie owoców, także nieszpułka jest wręcz cudownym źródłem witaminy C. Jednak do jej cenniejszych zasobów należą pewnie te z grupy A i B, a także mikroelementy. Jadamy ją więc dla magnezu, potasu, wapnia czy żelaza.
Oznacza to, że na jedzeniu owoców tego drzewa zyskują choćby nasz układ krwionośny, lecz także cera. A a bodaj najważniejsze składniki, które nieszpułka może nam dostarczyć, to błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego, oraz przeciwutleniacze. Te ostatnie to sprzymierzeniec naszego organizmu w walce z wolnymi rodnikami, których rozwój prowadzi do powstawania nowotworów.
Jadalna nieszpułka
Choć owoce nieszpułki można bezpiecznie i z korzyścią jadać, niełatwo jest ją kupić. Na straganach ze świeżymi produktami praktycznie nie występuje. Można jednak, rozpoznawszy ją, zrywać z ozdobnych krzaków. Da się ją za to kupić w postaci suszonej, a czasem też w delikatesach.
Szczęśliwcy, którym uda się upolować trochę owoców tego drzewa, mogą przyrządzić z nich choćby konfitury. Zważywszy słodko-kwaśny smak nieszpułki, będą one świetnie pasowały do potraw wytrawnych, jaki słodkich. Owoc świetnie sprawdzi się też w sokach czy nalewkach. Po przymrozkach zyskuje na słodyczy, bo zawarta w nich skrobia zmienia się w dodatkowy cukier.
Wypróbuj też przepisy na zupę ze świeżych ogórków i ciasto marchewkowe.