Moja babcia robi najlepsze placki na świecie. Ich sekret tkwi w użyciu 2 rodzajów ziemniaków
Placki ziemniaczane można zrobić na wiele sposobów. Najbardziej chrupiące danie jadłam dotychczas u mojej babci. Ostatnio dowiedziałam się, co należy zrobić, by uzyskać tak znakomity rezultat. Cała tajemnica tkwi w ziemniakach.
Placki ziemniaczane w różnych wariantach
Do placków z ziemniaków można używać różnych dodatków. Nawet rodzaj wykorzystanych warzyw ma znaczenie. Nie można więc powiedzieć, że istnieje jedyna słuszna wersja tego rarytasu.
Gdy po raz pierwszy zetknęłam się z plackami ziemniaczanymi po kaszubsku — bo tym jest pyszny przysmak, który jadam u babci — zachwyciła mnie chrupkość dania. Nie sądziłam jednak, że ich zrobienie będzie tak proste. Babciny patent wyjawiam w dalszej części artykułu.
Proste placki ziemniaczane jak u babci
Moja babcia do zrobienia placków zawsze używa mieszanki ziemniaków ścieranych na tarce. Część bulw ściera na drobno, a drugą część trze na grubych oczkach tarki. Dzięki temu konsystencja rarytasu jest ciekawsza, a po usmażeniu danie staje się przyjemnie chrupiące.
Składniki:
- 1,2 kg ziemniaków
- 2 duże jajka
- 1 średnia cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 20-30 g mąki pszennej
- 30 g gęstej śmietany
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Niewiele produktów potrzeba, by zrobić smakowite danie z patelni. Szczegółowy opis przygotowania znajdziecie w dalszej części artykułu.
Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Przepis babci zachwyca prostotą
Zaczynam od obrania i umycia ziemniaków. Część z nich ścieram na tarce o drobnych oczkach wraz z cebulą i czosnkiem. Drugą rozdrabniam na tarce o dużych oczkach. Do ziemniaków startych drobno dodaję śmietanę.
Przekładam masą na sito, by usunąć nadmiar płynu. Ciecz zachowuję i odstawiam na bok. Obie wersje ziemniaków łączę ją ze sobą, a następnie dodaję osad z dna miski z wodą z ziemniaków.
Dodaję jeszcze jajka i mieszam. Teraz jeszcze wsypuję tyle mąki pszennej, by ciasto miało dość zwarta, ale niezbyt gęstą konsystencję i przystępuję do smażenia.
Na patelni rozgrzewam porcję oleju, a następnie, z pomocą łyżki, formuję niezbyt duże placki. Smażę na średnim ogniu , aż będą z obu stron rumiane.
Jak podać placki ziemniaczane po kaszubsku?
Na Kaszubach placki serwuje się z kremową mizerią z ogórków ścieranych na tarce o większych oczkach. Do warzywa dodaje się gęstą śmietanę wymieszaną z koperkiem i odrobiną cukru pudru, a wcześniej polewa je octem. Taka surówka jest bardzo przyjemna.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na placki ziemniaczane. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić je z dodatkiem pieczarek i sera żółtego . Być może skusi was też wersja przyrządzona z gotowanych ziemniaków .