Smakosze.pl Przepisy Moja babcia robi najlepsze placki na świecie. Ich sekret tkwi w użyciu 2 rodzajów ziemniaków
Screen z filmu na kanale YouTube Sprint Cooking

Moja babcia robi najlepsze placki na świecie. Ich sekret tkwi w użyciu 2 rodzajów ziemniaków

18 października 2023

Placki ziemniaczane można zrobić na wiele sposobów. Najbardziej chrupiące danie jadłam dotychczas u mojej babci. Ostatnio dowiedziałam się, co należy zrobić, by uzyskać tak znakomity rezultat. Cała tajemnica tkwi w ziemniakach.

Placki ziemniaczane w różnych wariantach

Do placków z ziemniaków można używać różnych dodatków. Nawet rodzaj wykorzystanych warzyw ma znaczenie. Nie można więc powiedzieć, że istnieje jedyna słuszna wersja tego rarytasu.

Gdy po raz pierwszy zetknęłam się z plackami ziemniaczanymi po kaszubsku — bo tym jest pyszny przysmak, który jadam u babci — zachwyciła mnie chrupkość dania. Nie sądziłam jednak, że ich zrobienie będzie tak proste. Babciny patent wyjawiam w dalszej części artykułu.

Ścieranie ziemniaków na placki.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Sprint Cooking
Podsmażam pokrojone jabłka i zalewam je tym składnikiem. W kilka minut zyskuje obłędnie pyszne śniadanie

Proste placki ziemniaczane jak u babci

Moja babcia do zrobienia placków zawsze używa mieszanki ziemniaków ścieranych na tarce. Część bulw ściera na drobno, a drugą część trze na grubych oczkach tarki. Dzięki temu konsystencja rarytasu jest ciekawsza, a po usmażeniu danie staje się przyjemnie chrupiące.

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 2 duże jajka
  • 1 średnia cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 20-30 g mąki pszennej
  • 30 g gęstej śmietany
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Niewiele produktów potrzeba, by zrobić smakowite danie z patelni. Szczegółowy opis przygotowania znajdziecie w dalszej części artykułu.

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Przepis babci zachwyca prostotą

Zaczynam od obrania i umycia ziemniaków. Część z nich ścieram na tarce o drobnych oczkach wraz z cebulą i czosnkiem. Drugą rozdrabniam na tarce o dużych oczkach. Do ziemniaków startych drobno dodaję śmietanę.

Przekładam masą na sito, by usunąć nadmiar płynu. Ciecz zachowuję i odstawiam na bok. Obie wersje ziemniaków łączę ją ze sobą, a następnie dodaję osad z dna miski z wodą z ziemniaków.

Dodaję jeszcze jajka i mieszam. Teraz jeszcze wsypuję tyle mąki pszennej, by ciasto miało dość zwarta, ale niezbyt gęstą konsystencję i przystępuję do smażenia.

Na patelni rozgrzewam porcję oleju, a następnie, z pomocą łyżki, formuję niezbyt duże placki. Smażę na średnim ogniu , aż będą z obu stron rumiane.

Jak podać placki ziemniaczane po kaszubsku?

Na Kaszubach placki serwuje się z kremową mizerią z ogórków ścieranych na tarce o większych oczkach. Do warzywa dodaje się gęstą śmietanę wymieszaną z koperkiem i odrobiną cukru pudru, a wcześniej polewa je octem. Taka surówka jest bardzo przyjemna.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na placki ziemniaczane. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić je z dodatkiem pieczarek i sera żółtego . Być może skusi was też wersja przyrządzona z gotowanych ziemniaków .

Placki ziemniaczane po kaszubsku są świetne.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Sprint Cooking
Żadne ziemniaki, kalarepa i cukinia. Wachowicz robi placki z innego warzywa
Kroję pora, jajko i szynkę, a później zalewam je sosem. Ta sałatka jest lepsza niż jarzynowa i gyros
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy