Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję pora, jajko i szynkę, a później zalewam je sosem. Ta sałatka jest lepsza niż jarzynowa i gyros

Kroję pora, jajko i szynkę, a później zalewam je sosem. Ta sałatka jest lepsza niż jarzynowa i gyros

Sałatka z pora
Screen z filmu na kanale YouTube Mistrz Fartucha

Sałatka jest stałym elementem spotkań towarzyskich czy rodzinnych. Czasem jednak warto zdecydować się na coś innego niż klasyki. Kompozycja z porem z pewnością zachwyci wybrednych, a zrobicie ją w kilka chwil.
 

Sałatka dobra na każdą okazję

Gdy spodziewamy się gości, przygotowanie sycącej i smacznej sałatki będzie dobrym pomysłem. Zamiast nich można co prawda wybrać sycące dania jednogarnkowe, czy mieszczące się w dłoni przekąski takie jak np. koreczki.

Nie zawsze jednak mamy dość czasu, by gotować. W takiej sytuacji banalny przepis polegający na wrzuceniu wszystkich składników do miski i doprawieniu ich prostym sosem będzie jak znalazł. Dziś właśnie taki patent wam pokażemy.

Krojenie pora na sałatkę.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Mistrz Fartucha
Wystarczy szklanka mleka i ziemniaków. To zapomniane wiejskie danie jest hitem w moim domu

Znakomita sałatka z pora

Proste składniki dostępne w każdym sklepie i niemal ekspresowe wykonanie są ogromnymi zaletami tej sałatki. Smak też zachwyca. Warto się skusić.

Składniki:

  • 2 nieduże pory
  • 150 g sera żółtego
  • 150 g szynki konserwowej
  • 3 duże jajka
  • 50 g majonezu
  • 50 g gęstego jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Lista produktów jest bardzo krótka, a z przygotowaniem nawet dziecko, by sobie poradziło. Pełen opis wykonania znajdziecie w dalszej części artykułu.

Jak zrobić sałatkę z porem? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynam od ugotowania jajek na twardo. Studzę je, obieram i kroję w kostkę. Pora oczyszczam i kroję go w półtalarki. Ser żółty oraz szynkę kroję niewielką kostkę.

Wszystkie składniki przenoszę do większej miski i łączę z sosem wykonanym z doprawionych solą oraz pieprzem jogurtu naturalnego i majonezu.

Wskazówka: jeżeli chcemy, by por był łagodniejszy, możemy go przelać wrzątkiem. Jeżeli chcemy, by był bardziej miękki, warto go oprószyć solą, ugnieść dokładnie i odstawić na 5 minut. W drugim przypadku należy ostrożnie doprawiać sałatkę.

Jak podawać sałatkę z pora?

Kompozycja jest zarówno świetną przystawką, którą można zajadać z chlebem, jak i dobrym dodatkiem do wegetariańskiego obiadu, który podniesie ilość spożytego białka.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na znakomite sałatki. Szczególnie polecamy oryginalny przepis na grecki rarytas z serem feta. Być może skusi was też lekka i przyjemna sałatka szopska.

Składniki na sałatkę z pora.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Mistrz Fartucha