Podsmażam pokrojone jabłka i zalewam je tym składnikiem. W kilka minut zyskuje obłędnie pyszne śniadanie
Śniadanie można podać na słodko. Sycący i pożywny przysmak z jabłkami jest prosty w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Jesienią często go robię, rodzina za nim przepada.
Słodkie śniadanie kusi
Choć o poranku na moim talerzu częściej goszczą przysmaki wytrawne, bliscy nie podzielają moich upodobań. Gdy więc już znudzą im się kanapki z dżemem czy orzechowymi kremami, sięgam po przepisy na słodkie frykasy z patelni.
Jeden z nich nie wymaga wcale wiele pracy, a składniki też są łatwo dostępne i tanie. W pół godziny jestem w stanie zrobić smaczny posiłek dla kilku osób. Z czego korzystam? Szczegóły zdradzam w dalszej części artykułu.
Ten przepis na buraczki na zimę znalazłam wiele lat temu w gazecie. Do dziś nie znam lepszegoŚniadanie z jabłkami zrobisz na patelni
Receptura na słodycz z udziałem pachnących jesienią i przyjemnie słodkich jabłek jest prosta. Owoce rozdrabniamy, dusimy i zalewamy lekkim ciastem. Po usmażeniu uzyskujemy rozpływający się w ustach i delikatny deser o niezapomnianym smaku. Trzeba spróbować.
Składniki:
- 3 większe jabłka
- 1 duże jajko
- 160 ml mleka
- 60 ml oleju rzepakowego
- 200 g mąki pszennej
- 12 g proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła lub margaryny
- 1 cytryna
- 30-40 g dżemu pomarańczowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- esencja waniliowa
Z kilku składników w krótkim czasie przyrządzicie pyszne słodkie danie, które pomoże wam dobrze rozpocząć dzień. Przekonajcie się sami, jak jest proste, zerkając na opisane poniżej wykonanie.
Jak zrobić pyszne śniadanie? Przygotujcie słodycz z jabłkiem
Zaczynam od obrania jabłek, usunięcia z nich gniazd nasiennych i pokrojenia ich w plasterki. Owoce wrzucam na suchą patelnię i skrapiam sokiem z połowy cytryny, aby nie ściemniały.
Dodaję masło lub margarynę i podgrzewam całość na średnim ogniu. Doprawiam cynamonem i dodaję połowę porcji dżemu. Mieszam i duszę, w międzyczasie przygotowując ciasto.
W tym celu w misce łączę jajko, esencję waniliową, olej, resztę dżemu i soku z cytryny i sól. Roztrzepaną masę mieszam z mlekiem, mąką pszenną i proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelewam na patelnię, przykrywam ją i przyrządzam śniadanie przez 15-20 minut. Obracam i zrumieniam jeszcze z drugiej strony przez 3-4 minuty.
Jak podać śniadanie z jabłkami?
Słodki posiłek większych dodatków już nie wymaga, ale jeśli chcecie, możecie zjeść go z jogurtem lub bitą śmietaną. Pasowała będzie też polewa czekoladowa.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przysmaki idealne na śniadanie. Sprawdźcie proste placki z płatków owsianych i bananów. Być może skusi was też pomysł na dyniowe racuchy.