Moja babcia robi najlepsze wafle z masą z galaretek. Ten przepis to hit w mojej rodzinie
Wafle ze słodką masą z galaretek są znakomitym deserem. W mojej rodzinie to prawdziwy kulinarny hit. Polecam przepis mojej babci na najlepsze wafle z masą z galaretek. Spróbuj, bo ten deser znika w mgnieniu oka.
Wafle z masą z galaretek, czyli zrób deser
Czy lubicie desery? Ja i moja rodzina je uwielbiamy. Jest wiele pysznych deserów, ale hitem w mojej rodzinie są wafle z masą z galaretek. Ten smak towarzyszy mi już od dzieciństwa, bo babcia od dawna przygotowuje te pyszne wafle.
Trudno im się oprzeć, bo rozpływają się w ustach i są takie pyszne. Nie tylko najmłodsi za nimi przepadają. Starsi też są fanami wafli z masą z galaretek. Polecam przepis, który dostałam od babci. Warto wypróbować go we własnej kuchni.
Jak zrobić wafle z masą z galaretek?
Składniki:
- 400 g śmietany 18%
- 100 g masła lub margaryny
- 150 g cukru
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- wafle tortowe
W garnku roztapiamy masło i dodajemy cukier. Jak wszystko się roztopi, to dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Zagotowujemy i mieszamy, by się nie przypaliło. Zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretki i mieszamy, aż się rozpuści. Dzielimy na 4 części.
Zostawiamy do wystudzenia, ale powinna być płynna, żeby ją wylać na wafel. Rozkładamy folię spożywczą na stole. Kładziemy na niej wafel i wykładamy pierwszą warstwę masy. Przekładamy waflem i znów kładziemy masę. Masę dokładnie rozprowadzamy po powierzchni wafla. Czynność w waflami i masą powtarzamy, aż do wykończenia masy.
Wafle z masą, czyli deser z czasów dzieciństwa
Na koniec szpatułką wyrównujemy boki. Gotowe wafle zawijamy dość ciasno folią spożywczą. Wafel wkładamy do lodówki. Warto z góry go obciążyć czymś lekkim. Wafel powinien być w lodówce 12 godzin, bo wtedy wszystko dobrze się połączy i wafle zmiękną.
Po tym czasie go wyjmujemy i zdejmujemy folię. Wafle kroimy i podajemy z kawą lub herbatą. Ten deser jest bardzo delikatny i pyszny. Będzie smakował każdemu z domowników. Podawaliśmy przepis na domowe wafelki. Pisaliśmy też o patencie na rurki z bitą śmietaną.
Źródło: YouTube/ @KuchniaMagdy