Domowe wafelki z masą czekoladową. Pyszny, naturalny specjał jak za dawnych lat
Wafelki z masą czekoladową, szyszki z ryżem preparowanym oraz andruty są jednymi z kultowych słodyczy z dawnych lat. Wafle przełożone czekoladą możemy zrobić samodzielnie z kilku prostych składników. Domowe słodycze biją na głowę gotowe produkty.
Wafelki z masą czekoladową są kultowymi słodyczami, które także dziś przygotujemy bez problemu w domu. Dlaczego warto je zrobić? Bo są smaczne, proste i nie będą zawierały zbędnych dodatków.
Domowe wafelki z masą czekoladową są pomysłem na pyszne słodycze zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Chrupiące wafle przełożone gęstą, słodką masą dosłownie rozpływają się w ustach. Wafelki są również świetnym dodatkiem do kawy, kiedy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą.
Gęstą masę czekoladową zrobimy z mleka w proszku, cukru, masła i kakao. Do przygotowania wafelków z masą czekoladową potrzebujemy również dużych, prostokątnych wafli. Produkt ten kupimy w każdym, większym sklepie spożywczym.
Wafelki z masą czekoladową. Szybkie, domowe słodycze dla każdego
Składniki:
1 paczka suchych, prostokątnych wafli
500 g mleka w proszku
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1 kostka masła
Jak zrobić domowe słodycze? Wafle przełożone słodką masą będą gotowe w kilka chwil
Do rondelka wlej pół szklanki wody, wsyp cukier i podgrzewaj, aż się rozpuści. Dodaj masło, mleko w proszku, kakao i mieszając, gotuj na małym ogniu, aż powstanie gęsta masa.
Gotową masę zblenduj i przekładaj nią suche wafle. Wafle umieść między dwoma deskami kuchennymi, obciąż np. słoikiem z wodą i wstaw na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie pokrój wafle na mniejsze kawałki.
Przygotuj również ciastka kocie oczka z marmoladą oraz kultowe szyszki z preparowanym ryżem. Domowe słodycze są o wiele smaczniejsze od gotowych produktów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Cudowny orzechowy krem do ciast i eleganckich tortów. Mamy najlepszy patent
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama