Smakosze.pl Przepisy Moja babcia robiła je w karnawale. Lepsze niż pączki i faworki
Fot. Shutterstock/sirintra jarat

Moja babcia robiła je w karnawale. Lepsze niż pączki i faworki

24 stycznia 2025

Tłusty Czwartek to słodkie święto, które uwielbiamy. Zwykle zajadamy się pączkami i faworkami. Co zamiast pączków sprawdzi się w ten wyjątkowy dzień? Ciastka rozetki z przepisu babci to prawdziwe niebo w gębie.

Ciastka na tłusty czwartek zamiast pączków

Tłusty Czwartek w tym roku będziemy świętować 27 lutego . To słodkie święto przypada w ostatni czwartek przed wielkim postem. Tego dnia chętnie sięgamy po pączki i faworki . Są one niekwestionowaną gwiazdą uwielbianego święta. Jednak co podać zamiast pączków?

Warto upiec znakomite ciastka na tłusty czwartek. Wychodzą kruche i wyjątkowo pyszne . Robię je z zaledwie kilku składników i korzystam ze sprawdzonego przepisu od babci. Warto już teraz wypróbować tę recepturę. Apetyczne ciastka rozetki będą w sam raz na karnawał .

ciastka
Fot. Canva
Najdroższe masło świata, kupił je za 30 tys. złotych. Powód zatyka w piersi

Jak zrobić ciastka rozetki na Tłusty Czwartek?

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej +2 czubate łyżki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki spirytusu
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • 700 ml oleju roślinnego do smażenia

Przygotowanie ciastek na Tłusty Czwartek zaczniemy od schłodzenia składników. Muszą być zimne. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy 2 szklanki mąki i dodatkowo 2 czubate łyżki . Dodajemy sól,  cukier i wlewamy mleko. Musimy pamiętać o dodaniu alkoholu.

Sprawi on, że ciastka nie będą chłonęły tak tłuszczu podczas smażenia. Następnie składniki miksujemy tak, by powstała gładka masa . Ciastka możemy smażyć od razu lub ciasto odłożyć do lodówki na kilka godzin. Warto ciasto schłodzić. Powinno być zimne do smażenia ciastek.

Ciastka, które robią wrażenie

Z podanych wyżej składników uzyskamy ok. 150 ciastek. Warto korzystać z foremek rozetek z uchwytem. Ciastka smażymy je w małym garnku, jedną rozetkę po drugiej . W garnku powinno być 500 ml oleju o temperaturze 180 stopni. Foremkę przed zanurzeniem w cieście trzeba dobrze nagrzać. Potem foremkę zanurzamy w nagrzanym oleju na ok. 12 sekund .

Następnie foremkę od razu wyjmujemy z oleju, przykładamy do ręcznika papierowego i zanurzamy w cieście . Potem zanurzamy formę w oleju. Ciasto odejdzie od foremki, po 10 sekundach przewracamy ciasto na drugą stronę. Wyławiamy z oleju i wyjmujemy na talerz. Pisaliśmy o tym, czym zastąpić masło do smażenia jajecznicy . Polecaliśmy przepis na racuchy na śmietanie .

ciastka
Fot. Canva
Żadna patelnia i piekarnik. Teraz placki ziemniaczane smażę w zupełnie inny sposób
Strzelczyk pakuje rybę do słoików i wlewa tę zalewę. To jeden z jego najlepszych przepisów
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy