Moja babcia robiła je w karnawale. Lepsze niż pączki i faworki
Tłusty Czwartek to słodkie święto, które uwielbiamy. Zwykle zajadamy się pączkami i faworkami. Co zamiast pączków sprawdzi się w ten wyjątkowy dzień? Ciastka rozetki z przepisu babci to prawdziwe niebo w gębie.
Ciastka na tłusty czwartek zamiast pączków
Tłusty Czwartek w tym roku będziemy świętować 27 lutego . To słodkie święto przypada w ostatni czwartek przed wielkim postem. Tego dnia chętnie sięgamy po pączki i faworki . Są one niekwestionowaną gwiazdą uwielbianego święta. Jednak co podać zamiast pączków?
Warto upiec znakomite ciastka na tłusty czwartek. Wychodzą kruche i wyjątkowo pyszne . Robię je z zaledwie kilku składników i korzystam ze sprawdzonego przepisu od babci. Warto już teraz wypróbować tę recepturę. Apetyczne ciastka rozetki będą w sam raz na karnawał .
Jak zrobić ciastka rozetki na Tłusty Czwartek?
Składniki:
- 200 g mąki pszennej +2 czubate łyżki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki spirytusu
- szczypta soli
- cukier puder
- 700 ml oleju roślinnego do smażenia
Przygotowanie ciastek na Tłusty Czwartek zaczniemy od schłodzenia składników. Muszą być zimne. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy 2 szklanki mąki i dodatkowo 2 czubate łyżki . Dodajemy sól, cukier i wlewamy mleko. Musimy pamiętać o dodaniu alkoholu.
Sprawi on, że ciastka nie będą chłonęły tak tłuszczu podczas smażenia. Następnie składniki miksujemy tak, by powstała gładka masa . Ciastka możemy smażyć od razu lub ciasto odłożyć do lodówki na kilka godzin. Warto ciasto schłodzić. Powinno być zimne do smażenia ciastek.
Ciastka, które robią wrażenie
Z podanych wyżej składników uzyskamy ok. 150 ciastek. Warto korzystać z foremek rozetek z uchwytem. Ciastka smażymy je w małym garnku, jedną rozetkę po drugiej . W garnku powinno być 500 ml oleju o temperaturze 180 stopni. Foremkę przed zanurzeniem w cieście trzeba dobrze nagrzać. Potem foremkę zanurzamy w nagrzanym oleju na ok. 12 sekund .
Następnie foremkę od razu wyjmujemy z oleju, przykładamy do ręcznika papierowego i zanurzamy w cieście . Potem zanurzamy formę w oleju. Ciasto odejdzie od foremki, po 10 sekundach przewracamy ciasto na drugą stronę. Wyławiamy z oleju i wyjmujemy na talerz. Pisaliśmy o tym, czym zastąpić masło do smażenia jajecznicy . Polecaliśmy przepis na racuchy na śmietanie .