Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadna patelnia i piekarnik. Teraz placki ziemniaczane smażę w zupełnie inny sposób
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 23.01.2025 19:38

Żadna patelnia i piekarnik. Teraz placki ziemniaczane smażę w zupełnie inny sposób

placki ziemniaczane
Fot. Canva

Nastał czas frytkownic beztłuszczowych. Ta nowinka kuchenna znajduje się już w wielu domach, a w kolejnych zagościć może niebawem. By pokazać, jak bardzo jest uniwersalna, prezentujemy placki ziemniaczane do przygotowania właśnie w niej.

Frytownice beztłuszczowe

Słowo „beztłuszczowy” przyspiesza bicie serca wszystkich żyjących w napięciu między miłością do kalorycznego jedzenia a pragnieniem dobrego zdrowia i figury. Faktycznie, wiele pyszności, takich jak frytki czy placki ziemniaczane, nie udaje się tak łatwo bez obróbki w tłuszczu. Frytownice beztłuszczowe, zwane po angielsku air fryer, czyli smażarki powietrzem, są tu rozwiązaniem.

Z wyglądu air fryer przypomina rzeczywiście zwykłą frytkownicę. Ma duży pojemnik, kojarzący się z tzw. głębokim smażeniem. Nie lejemy do niego jednak frytury. Robotę wykonuje grzałka i wiatrak, który zapewnia dobrą cyrkulację gorącego powietrza.

frytownica beztłuszczowa
fot. Canva
Strzelczyk pakuje rybę do słoików i wlewa tę zalewę. To jeden z jego najlepszych przepisów

Pieczenie placków ziemniaczanych zamiast smażenia

Przygotowane w takim urządzeniu dania nie piją więc w ogóle tłuszczu, a technicznie rzecz biorąc są pieczone, a nie smażone. Efekty jednak bliskie są temu drugiemu rodzajowi obróbki. Dlatego frytki czy placki ziemniaczane wychodzą w nich tak dobrze.

Składniki

  • 0,4 kg ziemniaków
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz

Placki ziemniaczane bez smażenia

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych okach. Cebulę również ścieramy lub kroimy w drobną kostkę. Warzywa mieszamy w misce z jajkiem i mąką, przyprawiając solą i pieprzem.

Z masy formujemy płaskie placki, uciskając lekko. Układamy je na kratce frytownicy. Po wierzchu każdy placek smarujemy lekko oliwą. Smażymy w temperaturze 200 stopni przez ok. 13-15 minut.

Wypróbuj też przepisy na kotlety schabowe po lubelsku i kawę z tahini o niezwykłych właściwościach.

placki we frytownicy
fot. Canva