Żadna patelnia i piekarnik. Teraz placki ziemniaczane smażę w zupełnie inny sposób
Nastał czas frytkownic beztłuszczowych. Ta nowinka kuchenna znajduje się już w wielu domach, a w kolejnych zagościć może niebawem. By pokazać, jak bardzo jest uniwersalna, prezentujemy placki ziemniaczane do przygotowania właśnie w niej.
Frytownice beztłuszczowe
Słowo „beztłuszczowy” przyspiesza bicie serca wszystkich żyjących w napięciu między miłością do kalorycznego jedzenia a pragnieniem dobrego zdrowia i figury. Faktycznie, wiele pyszności, takich jak frytki czy placki ziemniaczane, nie udaje się tak łatwo bez obróbki w tłuszczu. Frytownice beztłuszczowe, zwane po angielsku air fryer, czyli smażarki powietrzem, są tu rozwiązaniem.
Z wyglądu air fryer przypomina rzeczywiście zwykłą frytkownicę. Ma duży pojemnik, kojarzący się z tzw. głębokim smażeniem. Nie lejemy do niego jednak frytury. Robotę wykonuje grzałka i wiatrak, który zapewnia dobrą cyrkulację gorącego powietrza.
Strzelczyk pakuje rybę do słoików i wlewa tę zalewę. To jeden z jego najlepszych przepisówPieczenie placków ziemniaczanych zamiast smażenia
Przygotowane w takim urządzeniu dania nie piją więc w ogóle tłuszczu, a technicznie rzecz biorąc są pieczone, a nie smażone. Efekty jednak bliskie są temu drugiemu rodzajowi obróbki. Dlatego frytki czy placki ziemniaczane wychodzą w nich tak dobrze.
Składniki
- 0,4 kg ziemniaków
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- Sól, pieprz
Placki ziemniaczane bez smażenia
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych okach. Cebulę również ścieramy lub kroimy w drobną kostkę. Warzywa mieszamy w misce z jajkiem i mąką, przyprawiając solą i pieprzem.
Z masy formujemy płaskie placki, uciskając lekko. Układamy je na kratce frytownicy. Po wierzchu każdy placek smarujemy lekko oliwą. Smażymy w temperaturze 200 stopni przez ok. 13-15 minut.
Wypróbuj też przepisy na kotlety schabowe po lubelsku i kawę z tahini o niezwykłych właściwościach.