Strzelczyk pakuje rybę do słoików i wlewa tę zalewę. To jeden z jego najlepszych przepisów
Ryba w zalewie octowej to wszystkim dobrze znana przekąska. Mimo to warto wypróbować przepis Tomasz Strzelczyka, który przysmak przygotowuje w nieco inny sposób, a w dodatku z ryby, o której nikt by nawet nie pomyślał. Poznaj przepis kucharza, a dowiesz się, dlaczego zasługuje na szczególne uznanie.
Strzelczyk z najlepszym przepisem
Tomasz Strzelczyk dał się poznać jako autor ciekawych i nieskomplikowanych przepisów na tradycyjne dania. Zagłębiliśmy się w zbiór jego receptur udostępnionych w formie filmów na platformie YouTube i prawdopodobnie znaleźliśmy jego najlepszy przepis. Przygotowana według porad kucharza ryba w zalewie octowej nie ma sobie równych.
Co istotne, sposób jest łatwy i bardzo trudno jest zepsuć ten rybny przysmak. Dlatego zapoznaj się z poniższym przepisem, wypróbuj go we własnym domu, a gwarantujemy, że rodzina rybą w takim wydaniu będzie zachwycona.
Polacy kupują ją dzieciom, a to najgorsza herbata. Omijaj szerokim łukiemJaką rybę wybrać?
Choć do zalewy octowej zazwyczaj trafiają śledzie, przepis Strzelczyka udowadnia, że w podobny sposób można przygotować także ulubioną rybę Polaków, czyli karpia. Jak zapowiada sam kucharz, ta ryba będzie pyszna, a powstała na jego powierzchni galaretka każdego zachwyci smakiem. Taki opis z całą pewnością zachęcił cię do wypróbowania sposoby Strzelczyka, dlatego zapoznaj się z poniższą listą, a dowiesz się, co oprócz karpia będzie ci potrzebne.
Składniki:
- 3 wypatroszone tusze karpia
- mąka krupczatka
- 2 l zimnej wody
- 2 cebule
- 750 ml octu
- 8 łyżek brązowego cukru
- 1 łyżka pieprzu w ziarnach
- ½ łyżki kolendry w ziarnach
- 4 liści laurowe
- 10 ziaren ziela angielskiego
- sól
Ryba w occie – przepis
Karpia pokrój w dzwonki, pozbywając się przy tym jego płetw. Kawałki ryby przełóż do miski, obsyp je solą i dokładnie wymieszaj. Kawałki ryby obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kawałki karpia. Gotową rybę ułóż na ręczniku papierowym, aby ociekła z nadmiaru tłuszczu.
Teraz czas na zalewę. Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka. Warzywo przełóż do garnka z wodą. Wsyp także brązowy cukier, dwie łyżki soli, pieprz w ziarnach, kolendrę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Zalewę wymieszaj, a następnie gotuj ją na małym ogniu. Kiedy cebula zmięknie, wlej ocet. Gotuj, do momentu zawrzenia zalewy.
Do wyparzonych słoików włóż kawałki karpia. Zalej je zalewą wraz z dodatkiem cebuli. Słoiki szczelnie zakręć i obróć do góry dnem. Po dwóch dniach karp w zalewie octowej jest gotowy do spożycia.
Sprawdź także przepis na tani obiad dla całej rodziny oraz wypróbuj przepis na domowy syrop na odporność.