Wybierz zamiast masła do smażenia jajecznicy. Będzie 100 razy zdrowiej
Jajecznica najlepiej smakuje na śniadanie. Delikatna i kremowa swój smak zawdzięcza też smażeniu na odpowiednim produkcie. Na czym smażyć jajecznicę? Popularne masło nie zawsze jest tu dobrym wyborem.
Jajecznica smaczna i pożywna
Co jadamy na śniadanie? Wiele osób rano przyrządza pyszną jajecznicę. Z dodatkiem szczypiorku i z pajdą świeżego chleba, jest najlepszym śniadaniem. Zanim jednak podamy to danie, jajecznicę musimy usmażyć. Zwykle sięgamy po masło, ale nie zawsze jest to odpowiedni wybór.
Ten produkt nadaje jajecznicy smaku i sprawia, że jest przyjemnie kremowa. Jednak masło ma miską temperaturę dymienia. Oznacza to, że szybko dochodzi do przypalenia się tłuszczu. Ten proces powoduje, że tłuszcz traci wartości odżywcze. Do tego psuje często smak jedzenia, bo można w potrawie wyczuć spaleniznę. Masło dymi już w temperaturze 150 stopni.
Weź kapustę, pokrój w plastry i wrzuć do pieca. To najpyszniejsza rzecz, jaką jadłemNa czym smażyć jajecznicę?
Przypalenie jajecznicy na maśle nie jest niczym dobrym. To nie tylko popsuje smak śniadania, ale będzie też groźne dla naszego zdrowia. Przypalone masło wydziela toksyny, które negatywnie wpływają na nasz organizm. Dlatego jajecznicę powinniśmy smażyć na innym produkcie niż masło.
Dobrym wyborem będzie tu masło klarowane. Punkt dymienia osiąga w temperaturze 200-205 stopni. Można też sięgnąć po produkty, które mają mniej kalorii niż wspomniane wcześniej masło. Jajecznicę warto smażyć na oliwie z oliwek. Natomiast trzeba mieć na uwadze, że może ona trochę zmienić smak dania.
Jajecznicamoże być zdrowa
Jajecznicę można też usmażyć na oleju rzepakowym. Będzie to zdrowa i smaczna opcja. Dużo lepsza od smażenia jajek na maśle. Na pewno warto unikać smalcu do smażenia jajecznicy. Ten produkt jest bardzo tłusty i ciężkostrawny. Lepiej sięgnąć po inne tłuszcze.
Jajecznica usmażona na maśle klarowanym, oliwie z oliwek, czy oleju rzepakowym będzie apetyczna i zdrowa. Takie wartościowe śniadanie zapewni nam energię na cały dzień. Po takim posiłku z przyjemnością zaczniemy pracę. Pisaliśmy, co najlepiej dodać do kawy. Radziliśmy też, jakiego miodu lepiej nie spożywać.
Źródło: haps.pl