Zapomnij o jogurcie, kefirze lub maślance. Najlepsze racuchy wyjdą na tym składniku F racuchy/racuchy na śmietanie
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, dlatego warto zapoznać się ze słodkościami, które można przygotować specjalnie na ten dzień. Klasycznym wyborem są oczywiście pączki i faworki, których z pewnością nie może zabraknąć wtedy w naszym domu. Jedna dobrze jest również przyrządzić coś innego, nowego. Dobrym pomysłem będą racuchy. Warto je przyrządzić według patentu naszych babć.
Propozycje słodkości na Tłusty Czwartek
Pączki to klasyczne smakołyki, które są obowiązkowym punktem na liście do zjedzenia w Tłusty Czwartek. Jak mówi polska tradycja, tego dnia każdy musi zjeść chociaż jednego pączka, aby mu się wiodło do końca roku. Świetnym wyborem są także faworki, które nazywane są również chrustami. Ciekawostką jest to, że aby pączki nie piły zbyt dużo tłuszczu, należy do ciasta dodać kieliszek spirytusu. My natomiast tym razem proponujemy w ten słodki dzień przygotować pyszne racuchy, ale nie klasyczne.
Żadna patelnia i piekarnik. Teraz placki ziemniaczane smażę w zupełnie inny sposóbRacuchy na śmietanie
Racuchy na śmietanie to świetny wybór na przygotowanie słodkich pyszności na Tłusty Czwartek. Do ich przyrządzenia będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 1 szklanka śmietany
- 3/4 szklanki Mąka
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- olej do smażenia
- jabłka
- 1 łyżka cukru
Jak zrobić racuchy na śmietanie?
Przygotowanie pysznych racuchów jest szybkie i proste.
W pierwszej kolejności do miski przekładamy śmietanę. Można użyć pół na pół śmietany 30% i 18%. Następnie dodajemy jajko, mąkę, proszek do pieczenia, a także doprawiamy szczyptą soli, łyżką cukru oraz dwiema łyżeczkami cukru waniliowego, które możemy również zastąpić cynamonem. Całość dokładnie miksujemy.
W międzyczasie obieramy nasze jabłka, starannie usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w cieniutkie plasterki. Możemy też wykorzystać do tego tarkę. Owoce dodajemy do ciasta i wszystko razem mieszamy.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż nasze racuchy się zarumienią.
Smakołyki możemy udekorować cukrem pudrem.
Sprawdź przepis na zupę idealną na odchudzanie. Zobacz, jaką przyprawę dodać do fasolki po bretońsku.