Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o jogurcie, kefirze lub maślance. Najlepsze racuchy wyjdą na tym składniku F racuchy/racuchy na śmietanie
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 23.01.2025 21:00

Zapomnij o jogurcie, kefirze lub maślance. Najlepsze racuchy wyjdą na tym składniku F racuchy/racuchy na śmietanie

Racuchy posypane cukrem
Fot. Canva

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, dlatego warto zapoznać się ze słodkościami, które można przygotować specjalnie na ten dzień. Klasycznym wyborem są oczywiście pączki i faworki, których z pewnością nie może zabraknąć wtedy w naszym domu. Jedna dobrze jest również przyrządzić coś innego, nowego. Dobrym pomysłem będą racuchy. Warto je przyrządzić według patentu naszych babć.

Propozycje słodkości na Tłusty Czwartek

Pączki to klasyczne smakołyki, które są obowiązkowym punktem na liście do zjedzenia w Tłusty Czwartek. Jak mówi polska tradycja, tego dnia każdy musi zjeść chociaż jednego pączka, aby mu się wiodło do końca roku. Świetnym wyborem są także faworki, które nazywane są również chrustami. Ciekawostką jest to, że aby pączki nie piły zbyt dużo tłuszczu, należy do ciasta dodać kieliszek spirytusu. My natomiast tym razem proponujemy w ten słodki dzień przygotować pyszne racuchy, ale nie klasyczne

Smażone racuchy na patelni
Fot. Shutterstock/Pawel Michalowski
Żadna patelnia i piekarnik. Teraz placki ziemniaczane smażę w zupełnie inny sposób

Racuchy na śmietanie

Racuchy na śmietanie to świetny wybór na przygotowanie słodkich pyszności na Tłusty Czwartek. Do ich przyrządzenia będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 1 szklanka śmietany 
  • 3/4 szklanki Mąka
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • olej do smażenia
  • jabłka 
  • 1 łyżka cukru

Jak zrobić racuchy na śmietanie?

Przygotowanie pysznych racuchów jest szybkie i proste.

W pierwszej kolejności do miski przekładamy śmietanę. Można użyć pół na pół śmietany 30% i 18%. Następnie dodajemy jajko, mąkę, proszek do pieczenia, a także doprawiamy szczyptą soli, łyżką cukru oraz dwiema łyżeczkami cukru waniliowego, które możemy również zastąpić cynamonem. Całość dokładnie miksujemy.

W międzyczasie obieramy nasze jabłka, starannie usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w cieniutkie plasterki. Możemy też wykorzystać do tego tarkę. Owoce dodajemy do ciasta i wszystko razem mieszamy.

Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż nasze racuchy się zarumienią

Smakołyki możemy udekorować cukrem pudrem.

Gotowe racuchy posypane cukrem
Fot. Shutterstock/Arkadiusz Fajer

Sprawdź przepis na zupę idealną na odchudzanie. Zobacz, jaką przyprawę dodać do fasolki po bretońsku