Smakosze.pl Przepisy Moja babcia robiła najlepsze pierogi z jagodami. Cały sekret tkwił w jednym dodatku
fot. Canva

Moja babcia robiła najlepsze pierogi z jagodami. Cały sekret tkwił w jednym dodatku

30 lipca 2024

Pierogi z jagodami to jeden z najpyszniejszych obiadów na słodko w asortymencie polskiej kuchni. Nie ma jednak idealnych pierogów bez jednego ważnego dodatku. Nie chodzi o smak, ale o strukturę nadzienia.

Pierogi z magicznym składnikiem

Jagody to, obok wiśni , najczęściej wykorzystywane do pierogów owoce . Nic dziwnego – oba mają mięsistą i zwartą strukturę i są dość odporne przynajmniej na krótkie gotowanie. Jednak w pełni ujawniają swoją moc, kiedy dodamy do nich nieco skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej .

Ten składnik stosowany był w tym celu od dziesięcioleci. Ma to swoje uzasadnienie. Podczas gotowania owoce puszczają sok. Mąka ziemniaczana (tradycyjnie rzadziej skrobia kukurydziana) wchłania go, zmieniając w kremową masę .

pierogi z borówkami
fot. Canva
Koniec samotności. Wdowa po Krawczyku przekazała przełomowe wieści: „Poznaliśmy się przy jego grobie”
Świat mówi o mocnym otwarciu IO. Co zrobił polski aktor?

Farsz jagodowy do pierogów

Pierogi z jagodami przyrządzamy z takim samym ciastem jak na każde inne przysmaki tego typu. Użyj więc takiego przepisu , któremu ufasz. Jeśli nie masz swojego ulubionego ciasta na pierogi – skorzystaj z tego przepisu na ciasto na pierogi z masłem .

Składniki

  • Ciasto na pierogi
  • 500 g jagód
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Jogurt grecki lub skyr do podania

Przepis babci na pierogi z jagodami

Przygotowujemy ciasto i odstawiamy na 15 minut, żeby odpoczęło. Jagody zasypujemy cukrem i cukrem waniliowym i odstawiamy na 10 minut. Przed przystąpieniem do sklejania pierogów, zasypujemy jagody mąką ziemniaczaną .

Pierogi gotujemy w delikatnie osolonej wodzie przez 3-4 minuty od wypłynięcia. Należy uważać, by nie nałożyć do garnka zbyt dużo pierogów naraz – wtedy się posklejają. Podajemy w towarzystwie śmietany, którą można dodatkowo osłodzić.

Wypróbuj też przepisy na frytki z kiszonych ziemniaków i warzywa pieczone w rękawie .

pierogi z jagodami gotowane
fot. Canva
To mój ulubiony przepis na ciasto ze śliwkami. Nikt nie kończy na jednym kawałku
Zawiń wszystko w folię i wstaw do piekarnika. Rodzina uwielbia ten obiad
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy