To mój ulubiony przepis na ciasto ze śliwkami. Nikt nie kończy na jednym kawałku
To proste ciasto wychodzi bardziej puszyste i wilgotne niż tradycyjny biszkopt. Jest świetną bazą do placków ze śliwkami. Z tym przepisem uzyskasz doskonałe owocowe ciasto.
Ciasto z owocami
Przełom lipca i sierpnia to wspomnienie po truskawkach, ostatnie czereśnie, za to raj dla miłośników śliwek. Te zdrowe, doskonałe między innymi na regulację trawienia, owoce, jedzmy więc garściami. A raczej nie tyle garściami, co warstwami w takim świetnym biszkoptowym cieście.
Oczywiście przepis sprawdzi się świetnie także zastosowany do innych owoców. Warto spróbować go z wiśniami. Dobrze też zapisać przepis i na następną wiosnę podać takie ciasto z rabarbarem.
Zawiń wszystko w folię i wstaw do piekarnika. Rodzina uwielbia ten obiadNajlepszy przepis na ciasto ze śliwkami
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kulinarne przygody. Autorka proponuje tam wariant, w którym kakaowe ciasto i to bez kakao mieszają się swobodnie. Jemy także oczami, dlatego można pozwolić sobie na odrobinę fantazji, jeśli chodzi o takie upiększanie deseru.
Składniki
- 500 g śliwek węgierek
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej (+1 łyżka do posypania owoców)
- 5 jajek
- 180 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- (opcjonalnie) 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Cukier puder do posypania
Pieczemy ciasto ze śliwkami
Śliwki przedzielamy na połówki i wyjmujemy pestki. Umieszczamy je w misce i zasypujemy łyżką mąki ziemniaczanej. Wchłonie ona nadmiar wilgoci, kiedy ciasto będzie się piekło.
W misie miksera ubijamy jajka na dobrze napowietrzoną pianę. Dodajemy cukier. Kiedy masa jajeczna będzie dobrze ubita, dosypujemy partiami mąkę przesianą i zmieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie – również po trochu – mąkę ziemniaczaną. Na koniec dolewamy roztopione i przestudzone masło i dobrze łączymy składniki.
Można teraz podzielić masę na pół i jedną z połówek wymieszać z kakao. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dwa kolory ciasta można wyrównywać, można też po prostu wylać jedną na drugą – wtedy mieszanka kolorów będzie bardziej fantazyjna.
Na powierzchni ciasta układamy połówki śliwek. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Deser będzie gotowe po ok. 40 minutach, ale dla pewności można przeprowadzić test suchego patyczka.
Wypróbuj też przepisy na zupę dziadowską i syrop miętowy.