Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zawiń wszystko w folię i wstaw do piekarnika. Rodzina uwielbia ten obiad
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 30.07.2024 17:10

Zawiń wszystko w folię i wstaw do piekarnika. Rodzina uwielbia ten obiad

pieczenie w rękawie
fot. youtube.com/schnelle_kuche

Ten szybki przepis na obiad z piekarnika zapewni ci kompletny obiad bez nadmiaru tłuszczu. Pieczenie podbija smak warzyw, przez co stają się głębsze w smaku i bardziej satysfakcjonujące na podniebieniu. Dodatkową zaletą dania jest niska cena składników.

Obiad z rękawa foliowego

Był czas, kiedy nie wyobrażaliśmy sobie pieczenia bez rękawa foliowego. Dziś wiemy, że to niejedyny sposób, by upiec soczyste i miękkie mięso, a rękawy poszły nieco w odstawkę. Niesłusznie jednak – jak udowadnia ten przepis, to elastyczne narzędzie o licznych zastosowaniach.

Tak właśnie występuje w tym przepisie. Zapiekamy w nim rozmaite warzywa, które łączą się bez smażenia w bogatą w smaki potrawę. Ponieważ jest pieczona i bogata w błonnik, jest ona dobrym sprzymierzeńcem zrównoważonej diety.

olej do mięsa
fot. youtube.com/schnelle_kuche
Zacznie się dziś o 20:00. Biedronka rozda mąkę za darmo

Prosty przepis na obiad

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Szybka kuchnia. Zasada jest podobna, pamiętajmy jednak, że warzywny skład naszego dania możemy modyfikować wedle uznania. Co więcej, może ono stać się zupełnie wegetariańskie!

Składniki

  • 800 g wieprzowiny, np. karkówki lub schabu
  • 300 g kapusty, najlepiej młodej
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka – korzeń i nać
  • 2 cebule
  • 120 ml oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, tymianek

Zapiekane warzywa z mięsem

Mięso i ziemniaki kroimy w kostkę o boku ok. 2 centymetrów. Pozostałe składniki również kroimy, według uznania. Najtwardsze – jak marchewka i pietruszka – warto pokroić drobniej, by wyszły bardziej miękkie. Cebulę wystarczy pokroić w pióra. Kapustę szatkujemy dość drobno.

Olej nalewamy do słoiczka. Dodajemy nieco soli, pieprzu i po łyżeczce przypraw. Przez praskę przeciskamy czosnek. Słoiczek zakręcamy i energicznie wstrząsamy, aż składniki połączą się w jednorodną zawiesinę.

Ucinamy ok. 40 cm rękawa foliowego. Zamykamy go z jednej strony i wstawiamy do garnka, by łatwiej go było wypełnić. Na dno wkładamy ziemniaki, następnie pozostałe warzywa. Zalewamy je olejem. Na wierzch układamy mięso.

Rękaw zamykamy od góry i wstrząsamy dokładnie, by olej spenetrował składniki. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 200 stopni.

Wypróbuj też przepisy na fasolkę szparagową z mięsem mielonym i kiszone ziemniaki.

warzywa pieczone z mięsem
fot. youtube.com/schnelle_kuche