Smakosze.pl Przepisy Moja córka nie kisi ogórków. Przyrządza je w koreańskim stylu, są wyraziste i chrupiące
Materiał YouTube z kanału W naszej Oazie

Moja córka nie kisi ogórków. Przyrządza je w koreańskim stylu, są wyraziste i chrupiące

5 sierpnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Ostatnio jadłam u córki niezwykle smaczne ogórki. Jej odpowiedź, po pytaniu o przepis, bardzo mnie zaskoczyła. Okazuje się, że te warzywa nie są kiszone, a jedynie zalewane aromatyczną mieszanką przypraw. Tak właśnie powstają wybitne ogórki po koreańsku.

Córka opowiedziała mi więcej o pysznych ogórkach po koreańsku

Ogórki po koreańsku to bajecznie prosta surówka. Po przygotowaniu można z powodzeniem przechowywać ją w lodówce przez kilka dni. Jeśli chcemy jeszcze bardziej podkręcić jej smak, warto dodać do niej ziarna podprażonego sezamu. Z tym składnikiem smakuje obłędnie.

Ogórki po koreańsku doskonale komponują się z mięsem. Świetnie podpasują pod rozmaite dania z grilla. Tę pikantną sałatkę można z powodzeniem podać także z dodatkiem świeżego pieczywa. Sprawdźcie w poniższym tekście, jak prosto się ją robi.

Zetrzyj marchewkę i dodaj pokrojony w kostkę owoc. Ta prosta surówka podbije wszystkie podniebienia

Przepis na pikantne ogórki po koreańsku

Składniki:

  • 8-10 ogórków gruntowych
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soi
  • 1 szklanka wody
  • 2-3 łyżki octu
  • 1 łyżka oleju
  • 3-4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki

Błyskawiczne ogórki po koreańsku krok po kroku

Przygotuj ogórki do sałatki . Poodcinaj z nich końcówki i włóż do miski z zimną woda. Pozostaw do namoczenia na ok. 20 minut . Po upływie tego czasu pokrój je w grube plastry .

W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki na ogórki po koreańsku . Cebulę drobno posiekaj. Z wody, octu, oleju, sosu sojowego, czosnku oraz przypraw przygotuj zalewę, zagotowując wszystkie składniki w osobnym garnku .

Cebulę wraz z ogórkami przełóż na durszlak . Składniki oprósz solą i przemieszaj. Pozostaw je, aby puściły nadmiar soku .

Warzywa do ogórków po koreańsku poprzekładaj do wyparzonych i suchych słoików . Zalej je zalewą tak, aby całkowicie je przykrywała. Słoiki zakręć i pozostaw do ostygnięcia, a następnie przełóż do lodówki . Zapas najlepiej zjeść w ciągu 3-4 dni . Ta sztuczka dotycząca krojenia ogórków zmieni Twoje życie . Tak przyrządzone ogórki znikną ze spiżarni, zanim się obejrzysz .

ogórki gruntowe.jpg
Canva / ValentynVolkov
Wsyp mąkę na wrzącą wodę, efekt końcowy cię zamuruje. Bliscy będą się zajadać
Dołóż po plasterku przed zamknięciem słoików. Ogórki kiszone będą pyszne i chrupiące jak nigdy
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy