Moja córka nie kisi ogórków. Przyrządza je w koreańskim stylu, są wyraziste i chrupiące
Ostatnio jadłam u córki niezwykle smaczne ogórki. Jej odpowiedź, po pytaniu o przepis, bardzo mnie zaskoczyła. Okazuje się, że te warzywa nie są kiszone, a jedynie zalewane aromatyczną mieszanką przypraw. Tak właśnie powstają wybitne ogórki po koreańsku.
Córka opowiedziała mi więcej o pysznych ogórkach po koreańsku
Ogórki po koreańsku to bajecznie prosta surówka. Po przygotowaniu można z powodzeniem przechowywać ją w lodówce przez kilka dni. Jeśli chcemy jeszcze bardziej podkręcić jej smak, warto dodać do niej ziarna podprażonego sezamu. Z tym składnikiem smakuje obłędnie.
Ogórki po koreańsku doskonale komponują się z mięsem. Świetnie podpasują pod rozmaite dania z grilla. Tę pikantną sałatkę można z powodzeniem podać także z dodatkiem świeżego pieczywa. Sprawdźcie w poniższym tekście, jak prosto się ją robi.
Przepis na pikantne ogórki po koreańsku
Składniki:
- 8-10 ogórków gruntowych
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soi
- 1 szklanka wody
- 2-3 łyżki octu
- 1 łyżka oleju
- 3-4 łyżeczki cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
Błyskawiczne ogórki po koreańsku krok po kroku
Przygotuj ogórki do sałatki . Poodcinaj z nich końcówki i włóż do miski z zimną woda. Pozostaw do namoczenia na ok. 20 minut . Po upływie tego czasu pokrój je w grube plastry .
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki na ogórki po koreańsku . Cebulę drobno posiekaj. Z wody, octu, oleju, sosu sojowego, czosnku oraz przypraw przygotuj zalewę, zagotowując wszystkie składniki w osobnym garnku .
Cebulę wraz z ogórkami przełóż na durszlak . Składniki oprósz solą i przemieszaj. Pozostaw je, aby puściły nadmiar soku .
Warzywa do ogórków po koreańsku poprzekładaj do wyparzonych i suchych słoików . Zalej je zalewą tak, aby całkowicie je przykrywała. Słoiki zakręć i pozostaw do ostygnięcia, a następnie przełóż do lodówki . Zapas najlepiej zjeść w ciągu 3-4 dni . Ta sztuczka dotycząca krojenia ogórków zmieni Twoje życie . Tak przyrządzone ogórki znikną ze spiżarni, zanim się obejrzysz .