Smakosze.pl Przepisy Moja galareta pięknie wygląda, a w smaku jest arcydziełem. Dzięki kilku składnikom
YouTube/@lieblingsrezepte5955

Moja galareta pięknie wygląda, a w smaku jest arcydziełem. Dzięki kilku składnikom

29 stycznia 2024

Ta galareta zachwyci smakiem i oszołomi wyglądem. Pełna jest doskonałego mięsa i wybornych warzyw. Efekt zachwyca i co najważniejsze, smakuje. Polecam przepis na danie, którego każdy smakosz będzie chciał spróbować.

Galareta, czyli rarytas dla każdego smakosza

Galareta ma wielu wiernych zwolenników. Ja cenię ją nie tylko za smak, ale efektowny wygląd na stole. To znakomite danie przyciąga wzrok i cieszy podniebienie. Robię je z doskonałych składników. Do galarety trafia mięso, warzywa i jajka.

To danie zawsze wychodzi, smakuje rodzinie oraz gościom. Podaje je podczas przyjęć i rodzinnych spotkań. Każdy chce spróbować kolorowej i pysznej galarety. Polecam przepis na to wyborne danie. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Ulubione przepisy. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

galareta
YouTube/@lieblingsrezepte5955
Ostatnio zrobiłem to zamiast placków ziemniaczanych. Żałuję, że tak późno znalazłem ten przepis

Jak zrobić kolorową galaretę?

Składniki:

  • 7 udek z kurczaka
  • 2 małe cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchew
  • 5 jajek
  • 4 łyżki groszku konserwowego
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • ½ granatu
  • 4 ziarna pieprzu czarnego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • ½ litra wywaru
  • natka pietruszki
  • 25 g żelatyny

Przygotowanie galarety zacznij od ugotowania udek z kurczaka, a podczas gotowania dodaj cebulę, marchew i przyprawy. Po ugotowaniu wyjmij warzywa i mięso z wywaru. Odcedź go i rozpuść 25 g żelatyny w pół szklanki ciepłego wywaru. Składniki dokładnie wymieszaj.

Mięso oddziel od kości, marchewkę i jajka ugotowane na twardo pokrój w kostkę. Wyjmij pestki z granatu. Przygotuj szklane miseczki i włóż do nich marchewkę, jajka, groszek kukurydzę, pestki granatu i daj dużo mięsa. Na koniec ułóż znów warstwę z warzyw.

Galareta pełna smaków i kolorów

Żelatynę rozpuść w ½ litra wywaru. Mieszanką zalej miseczki ze składnikami. Wstaw do lodówki na kilka godzin . Po wyjęciu galareta jest już gotowa do podania. Danie wygląda okazale i jest pełne kolorów.

Co najważniejsze zachwyca też smakiem. Mięso smakuje doskonale z warzywami i granatem. Zrób galaretę według tego przepisu i zachwyć rodzinę i gości. Galareta będzie każdemu smakować. Pisaliśmy o tym, jak przygotować kurczaka w aromatycznym sosie. Podawaliśmy przepis na domowy dżem z mandarynek.

galareta
YouTube/@lieblingsrezepte5955

Źródło: YouTube/@lieblingsrezepte5955

Zdjęcia: sceen YouTube/@lieblingsrezepte5955

Ten specjał robię z mięsa po rosole i jednego dodatku. Już dawno nie jadłem czegoś tak pysznego
Smażę ziemniaki z pomidorami i dodaję jajka. Nie znam lepszego sposobu na śniadanie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy