Obieram kilka mandarynek i zasypuję je cukrem. Ten przepis mam od koleżanki, wychodzi za każdym razem
Mandarynki czarują smakiem i zapachem. Warto je wykorzystać w kuchni. Kiedy dostałam ten przepis od koleżanki, od razu musiałam go wypróbować. Wyszedł rarytas, który zjadłam z nieukrywaną przyjemnością.
Jedz mandarynki dla smaku i zdrowia
Mandarynek w sklepach jest pod dostatkiem. Jemy je na surowo, dodajemy do wypieków i robimy z nich soki. Te owoce pełne są witaminy A, E i witamin z grupy B. Jedzenie mandarynek poprawi naszą odporność, wzmocni skórę i ochroni oczy przed chorobami. Wyjątkowo lubię mandarynki i oprócz jedzenia ich na surowo, przyrządzam domowy dżem z tych cytrusów.
Robię go w prosty sposób, a smakołyk zawsze wychodzi. Polecam każdemu przepis, który dostałam od koleżanki. Domowy dżem z mandarynek zawsze zjecie ze smakiem. Podobny przepis znajdziecie na kanale YouTube Pewnego dnia przepis. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Mieszam twaróg z wiaderka i zapiekam go pod bezą. Nie znam pyszniejszego sposobu na sernikJak zrobić domowy dżem z mandarynek?
Składniki:
- ok.400 g mandarynek
- ½ cytryny
- 200 g cukru
- szczypta cynamonu
Przygotowanie dżemu zaczynamy od obrania mandarynek i podzielenia ich na cząstki. Owoce wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i mieszamy. Następnie składniki ubijamy i gdy puszczą sok, mieszamy. Dodajemy cynamon, połowę cytryny i gotujemy 5 minut.
W tym czasie często składniki mieszamy. Po ugotowaniu garnek zostawiamy do ostygnięcia. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Znów zostawiamy do ostygnięcia. Cały proces powtarzamy po raz trzeci.
Domowy dżem z mandarynek, czyli smakołyk na zimę
Dżem przekładamy do słoiczków. Ten zimowy smakołyk zawsze wychodzi i znakomicie smakuje. Jest bardzo aromatyczny i trudno mu się oprzeć. Ten domowy dżem smakuje pysznie z tostami lub ze świeżym pieczywem.
Jego zaletą jest nie tylko wspaniały smak, ale też łatwość i szybkość przygotowania. Zróbcie go w swojej kuchni. Będzie idealny na śniadanie lub podwieczorek. Pisaliśmy, co zrobić, by placki ziemniaczane nie ściemniały. Podawaliśmy też przepis na pożywny gulasz.
Źródło: YouTube/@UnjourUnerecettekatyseats
Zdjęcia: screen YouTube/@UnjourUnerecettekatyseats