Moja mama co roku robi taki sok na zimę. Domowa multiwitamina nie ma sobie równych
Oto przepis na genialny sok na odporność. Nadaje się jako napój dla małych dzieci w zastępstwie za kupne soczki. Jednak przypadnie do gustu wszystkim, małym i dużym. To doskonała domowa multiwitamina.
Domowa multiwitamina
Kultowa niegdyś marka Bobo frut nie zniknęła z rynku, ale nieco dziś przesłania ją ogromny wybór podobnych soków przecierowych dostępnych w sklepach. A jeszcze dwie dekady temu soczki te, sprzedawane jako produkty dla maluchów, pili wszyscy. Zimą był to doskonały zamiennik niedostępnych poza sezonem owoców .
Aby powrócić do tego smaku, przygotujmy na zimę własny sok multiwitaminowy. Wyjdzie z pewnością zdrowszy i tańszy. Cechuje go prosty skład, a dodatkowo można samemu zdecydować o ilości cukru – jedynego kontrowersyjnego składnika tego przepisu .
Sok na zimę
Podstawą tego przecierowego soku są marchew i dynia – dwa słodkawe warzywa o niezwykłym ładunku wartości odżywczych. Za smak odpowiadają jabłka i pomarańcze . Wszystko to upodabnia nasz sok do popularnych multiwitaminowych produktów. Można z powodzeniem polecić je jako jedną z zalecanych pięciu dziennych porcji warzyw i owoców.
Składniki
- 1,5 kg jabłek winnych
- 1 kg gruszek
- 1 kg marchwi
- ¾ kg dyni
- 400 ml soku z pomarańczy
- Opcjonalnie: cukier lub słodzik, do smaku
Domowy sok na odporność
Obrane marchew i dynię ścieramy na tarce o grubych okach. Umieszczamy w garnku, mieszamy i zalewamy ok 3 litrami wody. Doprowadzamy do wrzenia.
Jabłka i gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Kiedy dynia i marchew będą miękkie, dorzucamy jabłka i gruszki. Znów gotujemy do miękkości.
Wyciskamy sok z pomarańczy. Pod koniec gotowania dodajemy go do wywaru . Próbujemy na smak i ewentualnie słodzimy.
Gotowane warzywa miksujemy blenderem na gładką masę . Jeśli jest za gęsta, można dodać nieco wody lub soku z pomarańczy. Jeśli za rzadka – gotujemy chwilę, do zredukowania.
Gorący sok nalewamy przez lejek do wyparzonych butelek i zakręcamy. Ustawiamy butelki do góry dnem i studzimy w tej pozycji. Jeśli wieczka nie staną się wklęsłe, dodatkowo pasteryzujemy sok przez 15 minut w gorącej kąpieli .
Wypróbuj też przepisy na paprykę w occie i orzeszki z kremem .