Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W październiku robię paprykę marynowaną. Prosta, pyszna i bez pasteryzacji
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 08.10.2024 22:00

W październiku robię paprykę marynowaną. Prosta, pyszna i bez pasteryzacji

papryka marynowana
Fot. Shutter/DrMail

Oto niezwykle łatwy przepis na ciekawe, różnokolorowe przetwory z papryki. Przygotowanie takich słoików zajmuje dosłownie chwilę. Efekt zaś jest z pewnością lepszy od sklepowych wariantów.

Papryka marynowana na zimę

Warzywa w occie należą do najlepszych przetworów na zimę. Można jeść je prosto ze słoika jako przekąskę. Można też używać w wyrafinowanych daniach lub dodawać do sałatek.

Papryka sprawdza się w tej kategorii szczególnie dobrze. Jej słodki smak idealnie zgrywa się z kwasowością octu. Wystarczy więc odrobina przypraw i mamy gotową świetną przekąskę. Takiej papryki nie trzeba nawet pasteryzować!

papryki i widelec
Fot. Canva
Sałatka Wenecka od Heni jest hitem w moim domu. Podam ją na Wszystkich Świętych zamiast gyrosa

Papryka w occie jabłkowym

Łatwo spotkać taki przepis na marynatę na occie spirytusowym. Warto jednak spróbować wariantu z octem jabłkowym, bardziej owocowym w smaku. Szukamy w sklepach octu o mocy 10%.

Składniki

  • 2 kg papryki w różnych kolorach
  • 250-300 ml octu
  • 350 g cukru
  • 3 łyżki soli
  • Pęk kopru
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1-2 główki czosnku
  • Oliwa lub olej słonecznikowy

Papryka na zimę

Paprykę myjemy i kroimy w paski. Mieszamy różne kolory i nakładamy ciasno do świeżo wyparzonych słoików. Przygotowujemy czyste, najlepiej nowe nakrętki.

Do garnka nalewamy ok. 3 l wody. Dodajemy pozostałe składniki – z wyjątkiem oliwy – i, mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Czosnek i koper z zalewy dodajemy do słoików.

Gorącą marynatą zalewamy paprykę tak, nic nie wystawało ponad powierzchnię. Na wierzch każdego słoika nalewamy po łyżeczce oliwy. Zakręcamy dokładnie i odstawiamy dnem do góry na ściereczce na blacie. Papryka jest gotowa po pełnym przestudzeniu.

Wypróbuj też przepisy na napar z jabłek i liścia laurowego oraz niezwykłą marynatę do mięsa.

kolorowa papryka
Fot. Canva